Lucian Avramescu: Iohannis și Dăncilă, mândri amândoi, cu ”curul pe cămeșă”

Ascult, crucit, două echipe de îngâmfări. Îngâmfarea susținătorilor lui Iohannis se bazează pe milionul în plus de votanți. Mândria pesedistă a echipei madamei Dăncilă se bazează pe detaliul că milionul e mic azi. Și unii și alții se văd călare pe Cotroceni.

E logic, zice un cult în cap. Votanții lui Barna, lui Paleologu, lui ăla de nu știu cum îl cheamă, votează cu Iohannis în turul doi.

Alegerile s-au isprăvit cu primul tur, zice un deștept. De unde știi, mă?!
De la mine, din Sângeru, vâz chiorâș doi candidați îndemnați să stea, cum zice moldoveanul, cu o vorbă delicată, suav anatomică, poetică și moale, ”cu curul pe cămeșă”.

Distribuie prietenilor

Iohannis e președinte, țipă unul. A câștigat deja!

Dăncilă vine din urmă, cum a venit Iohannis de l-a dat de-a berbeleacul pe Ponta, mai sus atunci în voturi. Pesedista câștigă!

Iohannis are cu el toată ura față de PSD. Vedeți lucida diaspora!
O fi având-o! Dar Dăncilă are toți primarii României, pe care i-a mituit până în ultima secundă și-i mai mituia și după aia dacă mai avea drept la ștampilă, ”spre a câștiga alegerile trecute”.
Două îngâmfări stau față în față. Ambele îmi sunt antipatice. Nici după candidați nu mă omor, cu toate că pe unul îl voi vota.

Ca ziarist, recunosc, la o conferință de presă în Paris, te simți confortabil cu ”mutul” nostru, care a răspuns în patru limbi ziariștilor – română, engleză, franceză și germană. E, înțeleg, singurul președinte din Europa care vorbește fără cusur patru limbi. Firește, mai tărăgănat, că așa sunt sașii.

Madam Dăncilă zice că ăia de vorbesc limbi străine – boală de care a ferit-o bunul Dumnezeu – nu sunt patrioți. Și mai zice că prea au nume străinești contracandidații ei. CTP, care e sigur pe el ca o chiftea rumenită în cratița televizorului, a nimerit ceva deștept. ”Dănci” – că tot îi înjură ea pe ăi de se cheamă Iohannis, Orban, Barna – se trage din limba rromă și înseamnă ”fiu de țigan”. La mine în sat țiganii refuză rebotezarea ca rromi spre nu fi confundați – orgoliu și aici – cu românii.

Se bat, în turul doi, orgoliile dreptei, pe val, cu ale stângii, care de la o vreme – cu toate că domnește de 30 de ani – calcă în străchini.

Dar, domnilor cioclopedici, analiști, doamnelor ghicitoare în cafea, prezicătoare în bobi, eu zic să-i îndemnați să-și scoată cămeșa de sub popou, iar pentru asta e nevoie să umble.

O dezabatere în doi – Iohannis cu Dăncilă?
I-aș vrea și eu păruindu-se, dar nu țin morțiș fiindcă, pentru calitatea de președinte, nu va spune nimic o dezbatere nulă.

Iohannis poate vorbi molâu, chiar în patru limbi, Dăncilă, ca la poartă, pe uliță, că place poporului poziția cu fustele în cap, va câștiga umoristic alegerile ”trecute”și va stâlci patriotic limba română.
Ce cred eu? Nimeni nu a câștigat cu totul, chiar dacă Iohannis pare calificat. Se joacă. Pușcăriașii, găsiți liberi pe ulițe, pot ucide din nou pentru cineva care le garantează dreptul la viol. Așa li se pare lor.
Staful lui Iohannis e amețit de victorie și moțăie. Găsiți un plutonier treaz care să le sufle deșteptarea în ureche. Nu exclud să asist la Bruxelles, unde doamna Dăncilă a fost lefegiu vreo opt ani, cu translator alături mereu, cuvântând în postura de președinte al României. Se coafează bine, iar la PSD vor râmâne să țină bine dârlogii șpăgilor, olguțele abundente ale acestui partid care nu s-a dat jos, din 89 încoace, de pe vistierie.

P.S.

De câteva ceasuri aud că ”marele perdant al acestor alegeri” e Dan Barna. Nu pricep de ce e perdant?