Lucian Avramescu: S-a dus dracului campania

Noaptea trecută, după meci, deschizând AMPress, descopăr consternat – declarasem clar că noi nu primim publicitate electorală de la niciunul dintre candidați – că de sus, de sub titlu și până la ultimul material publicat suntem plini de ”Votați Dăncilă!”, cu derivate dintre cele mai jenante – cel mai des erau reclame care anunțau că reprezentanta PSD are deja 72 la sută votanți și 98 la sută simpatizanți. Adică mai tot poporul e dăncilist.

Toată grija mea de a menține un echilibru și refuzul de a primi publicitate electorală, oricât de mare e sărăcia, n-au contat. Cineva mi-a intrat hoțește, noaptea, în casă, lipind pereții toți cu reclame electorale dintre cele mai obraznic concepute și fake newsuri.

Am sunat administratorul site-lui. Ai înnebunit? Nu eu le-am pus! – zice el. Atunci cine? A venit Sarsailă din iad să ne mânjească? Au venit la pachet, spune omul. PSD a cumpărat pe bani grei  publicitate cu tona și a împânzit internetul.

Scoate tot ce e publicitate electorală. Acum! Nu contează a cui e și de la cine. N-am nevoie de bani electorali. Și toată sorcova asta care intrase până și în micul comentariu la meciul spaniolilor cu Nimeni, cu noi adică, a dispărut.

Mă uit pe știri vechi. De la noi sau de la alții. Cristian Tudor Popescu scrie:
1. PSD Sibiu zice să nu-i votăm pe Iohannis și Barna, că nu au nume românești, ei au nume nemțesc și unguresc. Are dreptate PSD. S-o votăm pe rromânca Dăncilă, care are un frumos nume rrom: dănci înseamnă copil de țigan sau lăutar țigan, provenind din expresia rromă den ci, „dă-mi ceva!”. Eventual, un vot.

Citesc un text în care Lia Olguța Vasilescu spune că, neamț fiind, Iohannis e nazist și șef de lagăr de concentrare. Sinistră și neîngăduită – prin lege – aducere în actualitate a unei tragedii care a îndoliat planeta.

Că Iohannis e sas, știam. Că Viorica Dăncilă se trage din neam rrom am mai auzit, dar nu pun preț pe așa ceva. Ambele informații, chiar dacă or fi, să zicem, corecte, sunt FALSE pentru o contemporaneitate presupus decentă, în care xenofobia e certată de lege și a dispărut.

Eu nu simpatizez, din varii motive, cu niciunul din cei doi. Îmi displac profund, părându-mi falși, trăgând dizgrațios de scaunul de la Cotroceni ca de ursul omorât de camion. Dar voi merge să votez. Cu sau fără greață voi vota pe unul dintre ei.

Campania a coborât jalnic. Mizerabil. Ca niciodată. Lipsește dezbaterea dintre cei doi? Ea curge, este – lăturile ei acoperă țara – și sunt convins că asistăm abia la începutul păruielii. Iohannis e greoi și, iertare, cumva bovin, dând cu măciuca obsedant în ”pesediști”. Cică doar în șefi.  Dăncilă e prea chivuță și prea limbută, ca pe șanț. Cine va bate la vorbe? Ea, dar nu cu forța argumentelor. Se teme Iohannis de o asemenea confruntare? Firește că se teme. Nu va apuca să scoată un diftong.

Cine va învinge la vot? Nu știu și nu știe, încă, nimeni. Totul ține de milioanele, multe, de nevotanţi, ale celor care stau, au stat, pe margine. Și de banii care umblă grămezi, grămezi, noaptea prin sărăcita noastră țară.