Lucian Avramescu – Scrisoare de Crăciun: Măi, băiatule, eu nu-ți zic bou!

Măi, băiatule! Aveam pentru tine şi altă variantă-apelativ, tot cu inițiala B, ușor bovină. Nu te beștelesc astfel, situându-ne în a două zi de Crăciun și e păcat, cică, să răspunzi simetric jegoșeniei. Îți fac o mărturisire pe care, firește, n-o meriți – am scris, de când mă știu, zilnic. Că scriu bine sau beteag, e la libera ta judecată și aici mă poți porcăi cu vorbele care stau la locul lor, în mobilierul schimonosit al odăii tale sufletești.

Acum ți se pare că scriu mai mult fiindcă vorbesc mai puțin. Ăl de Sus, care veghează candidul nostru dialog, a decis să-mi confiște niște articulări din vorbire și să-mi pună poprire pe câteva consoane vitale într-o polemică. Mi-a lăsat cuvintele de dragoste pe care le șoptesc cu folos încă, alcătuite preponderent din vocale. În rest mă refugiez în scris.

Nu știu cu ce material lingvistic mângâi tu, fiindcă – la cum mă înjuri – te bănuiesc inapt pentru probele de candoare, refuzat la pasul legănat al iubirii, ghiolban cu duiumul, căzut la prima înfățișare cu un juriu îngeresc.

Distribuie prietenilor

Da, am suferit, zice-se, o ”comoție cerebrală tranzitorie”. Ea ține ”cel mult o lună și jumătate”, zic doctorii, neafectându-mi organul gândirii, după care îți pot da replica verbală cuvenită, cu toate consoanele în mitraliera mea de măscări și înjurături, fiindcă în satul meu învățam de mici să ne apărăm poliglot.

Spre norocul tău, au trecut două luni și încă mă găsesc pradă acestei infirmități care are și foloase. Mă enervez mai puțin și vorbesc atunci când nu mă aud alții, spre a le proteja auzul muzical.
Ca atare – scuze, era să zic domnule bou – ca atare, stimabile, scriu la fel de bine sau la fel de bâlbâit ca acum o zi, ca anul trecut și ca de când mă știu. Dar lighioană mai sinistră ca tine nu am găsit nici până la 20 de ani, nici până la 30 și nici până la o sută, pe neteda suprafață a planetei noastre albastre. Sărbători duioase!

P.S.
Dacă duioșenia ți-e străină, ca un cuvânt în limba patagoneză, încearcă o pastilă de omenie calmă.