Lucian Avramescu: Și ziariștii sunt oameni cu onoare

 

Citesc matinal anunțul că Europa FM dă îndărăt 35 000 de euro Primăriei Capitalei fiindcă de banii ăștia primărița Firea își făcea – cu anticipație – o campanie electorală deșănțată.
Un post de televiziune încetează colaborarea cu o croitoreasă vulgară, dar aducătoare de rating, prietenă a aceluiași edil al Capitalei, pentru postarea unei mizerii multiplicate mai apoi de Firea.

Scormonind sub povestea asta dai îngrețoșat de tot rahatul în care se scaldă politica. Inițiativa privată de a face, cu bani donați de aproape 300 000 de români, un spital pentru minorii nefericiți atinși de cancer, a călcat pe bombeul grandomaniei muierile isterizate ale banilor publici.

Distribuie prietenilor

Subiectul a fost disecat corect de unii ziariști. Ce mă face să aplaud, pe fondul cumplitei sărăcii în care trăiește presa, este gestul returnării a 35 000 de euro din cei 1,1 milioane plătiți de Firea din banii Primăriei spre a lăuda un spital, inaungurat împreună cu Dăncilă, în care furtul e deja dovedit. Adică un bec sau o chiuvetă costă – în devizul care cuprinde cert și cota mare a șpăgilor – de 2000 de ori, dacă nu și mai mult, decât prețul din magazine al respectivelor produse.

Cum dracu să nu te revolți când furtul, cu toate arestările și deneaurile și cătușele la vedere, suie nestingherit pe scară din ce în ce mai mare?
Cum să nu aplauzi gestul unor instituții de presă unde ziariștii – nu ca-n unele televiziuni – sunt plătiți cu salariul minim pe economie, returnează – dintr-un motiv de onoare – banii de publicitate?

Presa, domnilor, care ne înjurați constant ca hiene și nu ca argați ai democrației, are și oameni de onoare, de cuvânt, care asudă pe vorbă și pe peniță cu gândul la cetățean, la adevăr.

Da, nu toți ziariștii pot fi cumpărați. Nu-s toți de vânzare, iar  banii publici care să ridice pe socluri hiene, put.

Despre noi pot spune doar atât: AMPress nu are publicitate de la stat și nu va avea. Face alergie la publicitatea electorală. Singura publicitate este pentru firme particulare, private, care muncesc onorabil să-și promoveze produsele.

Lăudăm oameni pentru omenie, așa cum scoatem pălăria în fața acelor doamne care au inițiat spitalul pentru copiii cu cancer.

Lăudăm cu entuziasm gestul patriotic dacă-l găsim, dar în politică nu prea dăm de el.

Ziariștii – e un politician borțos care a trâmbițat zilele trecute că el cumpără toată populația presei dacă vrea – sunt de multe ori ceea ce trebuie să fie. Returnarea banilor murdari dați de Firea spre a se realege – de fapt banii sunt din impozitele care călăresc bietul nostru buzunar și nu-s murdari decât prin destinația ce le-a fost decisă politic – e un gest care merită reverență.