• Home
  • Știri
  • Lucian Bode, înainte de JAI: România va solicita astăzi un singur lucru – respect

Lucian Bode, înainte de JAI: România va solicita astăzi un singur lucru – respect

bode 2

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că este încrezător în privința unui rezultat pozitiv al votului care se va da în cadrul Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne cu privire la accederea României în spațiul de liberă circulație.

„România va solicita un singur lucru – respect. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023”, a precizat Lucian Bode, potrivit stiri.tvr.ro.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

„Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună – România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (…) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, (…) cum am spus mandatul meu e să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi”, a spus Bode.

El a arătat că până la 1 ianuarie, România este în măsură să pregătească frontiera externă Schengen, aşa cum cer toate reglementările în domeniu.

Parteneri