Luni, Sfânta Agata, cea care apără femeile cu cancer la sân

Sfânta Agata este venerată fiind recunoscută ca făcătoare de minuni. Mai ales drept protectoare împotriva bolilor de sân și în special împotriva cancerului. Este pomenită an de an, de ortodocși și catolici deopotrivă, pe 5 februarie, potrivit libertateapentrufemei.ro

Sfânta Agata face minuni
Se trage din ținuturile mirifice ale Siciliei, din cetatea Panormos. Tot ce se știe despre Mucenița Agata este că avea o frumusețe uluitoare, un trup parcă sculptat și că avea bogății nemăsurate. Cu toate acestea avea sufletul pur, nevinovat și se remarca prin castitate. Pentru că se dedicase credinței creștine, a fost supusă la diferite pedepse, ba chiar s-a încercat să fie căsătorită împotriva voinței ei. În ciuda tuturor chinurilor, ea și-a păstrat credința în Hristos și a ales mai degrabă să moară decât să fie împiedicată să-și urmeze credința. A fost aruncată în temniță, unde s-a stins din viață. Înainte, însă, a depistat o problemă de sănătate la nivelul sânului.
Legenda spune că i s-ar fi arătat Sfântul Petru, care a vrut să o vindece, însă ea, din pudoare feciorelnică, nu a vrut să-și arate trupul în fața unui bărbat și a spus: „Am pe Domnul meu Iisus Hristos, care le tămăduiește pe toate și care, cu voia si cu cuvântul Său, ridică pe cei căzuți. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască și pe mine, roaba Sa cea nevrednică”. Și sfânta s-a vindecat miraculos, prin credință. Unele scrieri spun că, la mormântul ei, un înger ar fi adus o lespede de piatră, pe care era scris un epitaf în care ea era numită „cuget cuvios”. Datorită vindecării sale miraculoase, este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.