• Home
  • Prima
  • MAI: Aproximativ 25.000 de angajați ai ministerului vor acționa în aceste zile pentru menținerea ordinii publice

MAI: Aproximativ 25.000 de angajați ai ministerului vor acționa în aceste zile pentru menținerea ordinii publice

politie 1

„La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea de incidente în ultimele zile ale acestui an și în primele zile ale anului 2022.
Aproximativ 25.000 de angajați ai Ministerului vor acționa, în fiecare zi pentru prevenirea și combaterea contravențiilor și a infracțiunilor, pentru fluidizarea traficului pe drumurile solicitate în această perioadă, dar și la trecerea frontierei, precum și pentru asigurarea unei intervenții rapide în cazul producerii unor situații de urgență, inclusiv cele provocate de vremea severă”, anunță MAI, într-un comunicat de presă.

Redăm în continuare precizările făcute de sursa citată:

„O atenție deosebită va fi acordată menținerii climatului de siguranță publică în Noaptea dintre Ani. Forțele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate pentru a preveni comiterea de fapte ilegale și pentru a putea acționa rapid în sprijinul cetățenilor, iar echipajele SMURD vor fi pregătite să intervină pentru acordarea primului-ajutor medical.

Potrivit estimărilor de la acest moment, de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în București (15.000 persoane), Craiova, Piatra Neamț și Ploiești (câte 10.000 persoane).
Atragem din nou atenția asupra pericolului pe care îl pot reprezenta articolele pirotehnice. Utilizarea acestora poate provoca vătămarea corporală a persoanei care le folosește sau a celor din jur. Pentru a preveni producerea unor accidente grave, este mai bine ca articolele pirotehnice să fie utilizate în mediu securizat de personal specializat.

În cadrul acțiunii ”Foc de artificii”, prin care începând cu 22 noiembrie au fost efectuate controale în întreaga țara pentru a se verifica legalitatea operațiunilor comerciale cu articole pirotehnice, efectivele MAI au indisponibilizat, în vederea confiscării, peste 85 de mii de kilograme de articole pirotehnice în valoare de peste 3 milioane de lei.

Au fost constituite 677 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat aproape 800 de infracțiuni, și s-au aplicat aproximativ 230 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200 de mii de lei.
Având în vedere că mulți cetățeni vor alege să petreacă aceste zile departe de domiciliu, Poliția Rutieră va lua măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului și evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade.

În fiecare zi, vor acționa în medie 1.500 de polițiști rutieri, mobilizarea maximă fiind astăzi, vineri și duminică când ne așteptăm la valori mari de trafic.
Pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, echipajele rutiere vor acționa cu 280 de aparate de radar.

De asemenea, elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație vor monitoriza drumurile din aer pentru a putea comunica polițiștilor rutieri zonele unde este nevoie de intervenție pentru fluidizarea traficului sau prevenirea unor accidente.

În total, pentru următoarele zile, 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație sunt pregătite să execute, în special misiuni SMURD și misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului.
Aeronavele IGAv pot desfășura inclusiv misiuni de căutare, salvare și evacuare din zona muntoasă având în vedere că mulți cetățeni vor petrece aceste zile la munte. De asemenea, jandarmii montani vor putea interveni în sprijinul celor care întâmpină probleme.

Aproximativ 5.000 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor fi mobilizați în fiecare zi pentru a putea acționa în cazul unor situații de urgență, inclusiv cele produse de fenomenele hidro-meteorologice.

Chiar dacă în mod tradițional, astfel de perioade sunt petrecute în mijlocul rudelor și al prietenilor, recomandăm în continuare cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară pentru a nu se expune riscului de a se îmbolnăvi cu COVID-19 sau de a îmbolnăvi pe cei din jur”.

AMPress

Parteneri