Mai e puțin până la Sfântul Andrei. De ce se pune grâu la încolțit în această zi
Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Este utilizat în mai toate ritualurile, începând de la naștere, până la înmormântare. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea. În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet, cu credință și smerenie. Este și motivul pentru care se folosește și cu scop predictiv, mai ales în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei. Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor. Tineri și bătrâni deopotrivă cred în puterea lui.
De ce se pune grâu la încolțit
La miezul nopții din ziua precedentă celei a Sfântului Andrei, oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor. Într-un ghiveci sau, pur și simplu, pe un strat de vată umedă, se pun la încolțit boabe de grâu. Se folosește câte un recipient pentru fiecare membru al familiei. Se spune că aceluia al căruia va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug.
Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfantul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează. Firele de grâu frumoase și stufoase înseamnă o recoltă bogată. Se mai crede că firele de grâu încolțit, consumate în salată în Ajunul Bobotezei, aduc în vis chipul ursitului.
Sursa – libertateapentrufemei.ro