Mâncați chimicale și din grădina de acasă! Vezi ce spun probele de roșii din programul ”Tomate românești”
Din totalul celor 419 probe de roșii cultivate în cadrul programului ”Tomate românești” care au fost analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis, anunță publicația Lantul Alimentar.
Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, rezultatele indicând un procent de 31,64 % ( 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide. Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureș, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții.
Pesticidele utilizate în legumicultură, deci și în cultura de tomate, sunt: cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid, fludioxonil, etc., adică otrăvuri garatate care fac legumele mari și frumoase. Unele probe au indicat procente mai mari decât orice tratament îngăduit.
Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro