• Home
  • Prima
  • Manifestații de amploare în Europa, în semn de solidaritate cu Ucraina: „Opriţi războiul!”, „Opriţi-l pe Putin!”

Manifestații de amploare în Europa, în semn de solidaritate cu Ucraina: „Opriţi războiul!”, „Opriţi-l pe Putin!”

Sute de mii de persoane, arborând culorile galben şi albastru ale drapelului Ucrainei, au defilat duminică în Europa pentru a denunţa invazia rusă şi a-şi exprima temerea de o extindere a conflictului, relatează AFP într-o amplă sinteză, potrivit Agerpres.

Numai în capitala germană, cel puţin 100.000 de persoane – conform poliţiei – s-au reunit în centrul Berlinului, 70.000 la Praga, 40.000 la Madrid, 15.000 la Amsterdam şi 10.000 la Copenhaga.

La Berlin, mobilizarea a fost de cinci ori mai mare decât se aşteptau organizatorii, mărturisind emoţia suscitată de războiul în Ucraina, care trezeşte amintiri sumbre în această metropolă, epicentrul Războiului rece până în 1990.

„Berlinul la 670 km de linia frontului!”, „Opriţi ucigaşul!” sau „Nu celui de-al Treilea Război Mondial!” se putea citi pe pancartele agitate de protestatari, drapaţi adesea în culorile galben-albastru.

„Slalva Ukrainî!” (Glorie Ucrainei!) au lansat de asemenea manifestanţi în faţa Ambasadei Rusiei, agitând drapele ucrainene.

Germania găzduieşte peste 300.000 de persoane de origine sau naţionalitate ucraineană pe teritoriul său, precum şi o importantă diasporă rusească la Berlin.

La Praga, celebra piaţă Venceslas din centrul capitalei cehe, era plină de lume. Acest loc este simbolic pentru că aici s-a desfăşurat confruntarea cu tancurile ruseşti în 1968 în cursul „Primăverii de la Praga”.

„Ruşine!”, strigau protestatarii agitând pancarte cu inscripţia „Opriţi monstrul!” şi comparându-l pe şeful statului rus cu Adolf Hitler.

Manifestaţii similare s-au desfăşurat la Roma, Paris, Amsterdam, Barcelona, Bilbao, Podgorica şi Tel Aviv, dar şi în Ecuador.

Chiar şi în Irak, câteva zeci de expaţi ucraineni s-au reunit în faţa unei clădiri a ONU la Erbil, în Kurdistan.

Parteneri