• Home
  • Prima
  • MApN, proiect de lege pentru cei care vor să facă stagiul militar voluntar: Nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată

MApN, proiect de lege pentru cei care vor să facă stagiul militar voluntar: Nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată

dincu

Confruntat cu un deficit major de militari rezervişti, Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte un proiect de lege pentru cei care doresc să facă stagiul militar în mod voluntar. Proiectul ar putea fi lansat în aproximativ o lună.

„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie.(..) Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, iar tendinţa se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul Apărării, la Digi24, potrivit adevarul.ro.

El a precizat că, în urma unui sondaj realizat în 2011, aproape 60% dintre cei intervievaţi, persoane incorporabile cu vârste între 18 şi 35 de ani, au răspuns că îşi doresc să facă armata, însă pe termen scurt, de trei-patru luni, perioadă în care „să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară”, precum să tragă cu arma sau să participe la o operaţiune militară. „Noi o să proiectăm un stil de armată pentru cei care vor să facă armată şi sunt sigur că o să avem foarte mulţi care o să îşi dorească”, a explicat Vasile Dîncu.

Ministrul a adăugat că cei care vor merge voluntar să facă armata vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită. „Vor avea şi libertatea de a merge acasă, nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată.(…) Nu avem nevoie acum de armate masive. Este nevoie de armate cu oameni care au o meserie foarte bună, experţi în telecomunicaţii, cei care ştiu să tragă cu puşca, oameni de toate felurile. Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”, a precizat ministrul.

Parteneri