AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Marius Budăi explică cum se poate cumula pensia cu salariul

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a lucrat o bună bucată de vreme la actuala lege a pensiilor, definitivată apoi de Simona Bucura Oprescu, a explicat, la România TV, de ce nu este bine să fie interzis prin lege cumulul pensiei cu salariul.

Totodată, Budăi a venit cu lămuriri despre modul în care acest cumul poate fi realizat, conform noii legi a pensiilor, în acord cu Codul Muncii, pentru angajaţii cu contract de muncă, sau cu Codul Administrativ.

„Nu e potrivit sa interzicem cumulul pensiei cu salariul la cei care au ajuns la varsta standard. Legea pensiilor se coreleaza cu codul muncii si cu codul administrativ si atunci codul muncii spune ca la incetarea contractelor, atunci cand cetateanul opteaza pentru pensie, sunt cumulativ varsta de pensionare si stagiul minim de cotizare.
Exista derogari care spun ca, cu acordul ordonatorului, se poate prelungi contractul de munca si atunci ramane in activitate, nu cumuleaza. Daca cumuleaza, se incheie contractul urmand ca de a doua zi sa se deschida alt contract. Exista si cazuri cand cetatenii doresc sa ramana in activitate, pentru ca e si un prag psihologic.

Atunci prevederile acestea de incetare sau de prelungire a contractului exista, dar ca sa intre la pensie trebuie incetat contractul de munca.

La profesori exista institutia platii cu ora si atunci profesorii sunt la pensie si continua activitatea.”, a spus Marius Budăi, la România TV.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!