Fostul lider UDMR, Marko Bela, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că soluția în acest moment nu este îndepărtarea UDMR din Guvern, deoarece acest lucru ar duce în opinia sa la amplificarea tensiunilor interenice. În opinia sa, liderii UDMR ar fi trebuit să respingă ideile ”periculoase și inacceptabile” exprimate la Băile Tușnad de premierul Ungariei Viktor Orban.

”Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării”, a mai declarat Marko Bela pentru G4Media.ro. Fostul lider a precizat că declarațiile lui Viktor Orban de la Tușnad ”fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE”.

Reporter: Cum comentați următoarea afirmație făcută de Viktor Orban la Băile Tușnad: Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metisi… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”.

Marko Bela: Orban Viktor de mult timp are o retorică anti-occidentală și contestă orice încercare de federalizare a Uniunii Europene, ba chiar și de corelare a unor decizii ale statelor membre. Militează pentru statele naționale puternice. El de fapt cu această retorică a câștigat mai multe alegeri în Ungaria.

În ce ne privește pe noi, maghiarii care trăim în afara Ungariei, avem interesul unei altfel de Europe. O Europă cât mai unită, cu circulație liberă, fără îngrădiri. Declarațiile de la Tușnad fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE.

Noi avem în spatele nostru un secol extrem de zbuciumat, cu două războaie mondiale și cu milioane de victime ale Holocaustului sau ale altor genocide. În astfel de condiții, este inacceptabil orice referire la rase, la puritate sau amestecul raselor, în opinia mea. Pentru mine, cea mai importantă lecție a secolului 20 este respingrea oricărei forme de izolare sau intoleranță și susținerea toleranței. Aici, în România, noi în deceniile trecute, am dus o astfel de politică a dialogului și a înțelegerii reciproce. Sunt conștient că maghiarii din România numai astfel vor putea dăinui, militând pentru o Europă comună.

Mai mult aici