Marți, Sântămăria Mare, ziua în care se împlinesc dorințe

Pe 15 august se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. E o zi de praznic, de rugăciune și pelerinaje la locurile sfinte. Totuși, în popor, oamenii se bucură la Sântămăria Mare.

Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Este și motivul pentrul care adevărații credincioși serbează onomastica la data de 8 septembrie, data nașterii Sfintei Fecioare.

La Sântămăria Mare, se împlinesc dorințe
Sfânta Fecioară e cea mai îndrăgită divinitate. Fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. Acum se angajează pândarii şi La Maica Domnului se roagă și cei care au necazuri grele, bolnavii, cei ce nu găsesc altfel alinare. Bătrânii spun că toate rugăciunile oamenilor sunt mai întâi auzite de Maica Domnului. Ea fiind cea care I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de împlinire.
Ea apare în visurile oamenilor aflați la nevoie și dă sfaturi pentru a ieși din impas. Ţăranii cred că cerealele se prind mai bine dacă se semănă între Sântămării, adică între 15 august şi 8 septembrie. Ca să nu ai parte de probleme și să fii sănătoasă, nu merge înapoi, în această zi, nu arunca părul de pe pieptene și nu aprinde focul. Scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc mari ghinioane.

Distribuie prietenilor

Sursa – libertateapentrufemei.ro