Marți, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi nu mânca pepene, roșii sau varză. E mare păcat!

 

Marți, 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai iubiți sfinți. El a propovăduit credința creștină încă de dinaintea Mântuitorului. Boteza mulţimile cu apă, pentru spălarea păcatelor și le pregătea pentru întâlnirea cu Iisus.
Pentru că Sfântul Ioan îi mustra pe cei ce trăiau în păcat, a ajuns să-l ocărască şi pe Irod Antipa, tetrarhul Galileii. Acesta s-a căsătorit, împotriva legii, cu soţia fratelui său. Și au avut o fată, Salomeea. La aniversarea zilei de naştere a regelui, acesta a dat un mare ospăţ. Toţi s-au dedat “îmbuibării şi beţiei”. Salomeea a dansat cu voluptate în faţa mesenilor, sub privirile desfrânate ale tatălui său. El a jurat să-i dea recompensă orice pentru spectacolul oferit. La sfatul mamei sale, tânăra a cerut să-i fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezătorul. Fireşte că porunca i-a fost îndeplinită. De atunci, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare tristă, dar şi plină de bucurie totodată. Căci e prilej de veselie faptul că a existat un om pe lume care a stat împotriva fărădelegii, chiar cu riscul de a muri.
Cum se ține Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
La praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se ţine post. E bine să nu se mănânce roşii, pepene roşu, alte fructe, mâncăruri sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui vărsat de Sfânt. Unii ţin post negru. Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, nu se folosesc farfurii sau alte blide. Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. Trebuie evitate orice alimente de formă rotundă.

Sursa – libertateapentrufemei.ro