Măsuri luate de clinicile stomatologice în pandemie
Printre schimbările provocate de coronavirus peste tot în lume se numără și cele din rutina copiilor. Fără a mai merge la grădiniță sau la școală, fără un program fix, micuții sunt mult mai susceptibili la probleme dentare de diferite gravități.
Medicii stomatologi consideră că s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de peste 70% în privința problemelor orale la copii, dacă raportăm această stare de fapt la începutul pandemiei.
Sănătatea danturii celor mici în pandemie, o mare provocare pentru părinți și bunici
Copiii care nu au mâncat anterior pandemiei dulciuri decât rar sau deloc, acum au zahăr la discreție în fiecare zi în alimentație, subliniază ei.
În epidemia de COVID-19 pacienții de vârstă mică trebuie văzuți doar în situații dentare de urgență, deoarece o mare parte dintre copiii infectați cu Sar-Cov-2 sunt asimptomatici, au o încărcătură virală mare sau prezintă simptome ușoare și nespecifice ale boala.
Toți copiii supuși tratamentului stomatologic de urgență și implicit însoțitorii lor trebuie tratați de către medicul specializat în stomatogie copii drept surse potențiale de transmitere a virusului, până când se dovedește contrariul prin testare.
Dar mai bine să previi problemele danturii, decât să fii nevoit să îți programezi copilul la dentist în pandemie.
Asta chiar dacă este vorba de clinica Excedent, unde tratamentele copiilor sunt nedureroase și transformate în joacă de către stomatologi, pentru ca micuții pacienții să poată coopera și să vină cu plăcere la cabinet.
Ce măsuri se iau contra Sars-Cov-2 în clinicile dentare?
Totuși, grija de dinți este esențială și de multe ori nu așteaptă finalul pandemiei cu coronavirus. Chiar și acum, când trăim în mijlocul furtunii cu Sars-Cov-2, este posibil să mergi la stomatolog cu copilul în siguranță.
Pentru a evita situațiile în care în sala de așteptare stau mai multe persoane în același timp, consultațiile sunt efectuate prin programare prealabilă și au fost intensificate practicile de biosiguranță pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire. Se iau permanent măsuri la Excedent pentru ca totul să fie sterilizat și să nu existe riscul de contaminare.
Însoțitorii vor purta obligatoriu măști, iar persoanele în vârstă și persoanele cu risc sunt sfătuite să evite plecarea de acasă dacă nu sunt cazuri de pacienți ce trebuie tratamente efectuate de urgență.
Medicii dentiști și asistenții lor au grijă ca să își organizeze spațiul de lucru cu foarte mare atenție, pentru a nu lăsa nici cea mai mică cantitate de materiale sanitare sau de altă natură expuse pe scaune, mese și dulapuri.
Măsurile de dezinfectare și curățarea temeinică a cabinetului, pe lângă efectuarea ritualului corect de îmbrăcare / scoatere a echipamentului de protecție personală(mască N95, vizieră, ochelari, combinezon impermeabil de unică folosință și mănuși) și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, urmate de dezinfectarea acestora cu alcool de 70 de grade sunt urmate cu strictețe..
Mai mult decât atât, specialiștii recomandă medicilor ca să acorde prioritate executării procedurilor stomatologice cu instrumente manuale sau care au o rotație scăzută, fără apă, care nu generează emisii de aerosoli.
Una dintre principalele forme de infectare către noul coronavirus este prin contactul cu saliva infectată. Prin urmare, profesioniștii care se ocupă direct de gura pacienților de diferite vârste, cum este cazul medicilor stomatologi, trebuie să aibă și mai mare atenție în acest punct de vârf al pandemiei cu Sars-Cov-2.
Recomandări generale pentru menținerea unei igiene orale bune în pandemie
Pentru a nu ajunge la stomatolog în aceste luni, iată măsurile de prevenție pe care le poți urma acasă:
– fă o periere a dinților de 2 ori pe zi timp de aproximativ 2-5 minute;
– schimbă periuța de dinți la fiecare 3 luni;
– nu folosiți la comun periuțele de dinți: periajul acumulează bacterii și viruși;
– depozitează periuțele de dinți separat în baie;
– folosește ață dentară înainte de periaj, după cum ți-a recomandat medicul dentist;
– folosește o cantitate mică de pastă de dinți (dimensiunea unei boabe de mazăre) pentru fiecare periaj;
– la copii, periajul trebuie să înceapă imediat ce apare primul dinte, cu o pastă specială recomandată de stomatolog;
– alege o dietă sănătoasă, fără multe zaharuri care pot fi periculoase pentru sănătatea orală.