• Home
  • Prima
  • Măsurile de relaxare valabile de sâmbătă: Fără mască în spațiile publice neaglomerate, fără interdicții de circulație noaptea, terase deschise până la ora 24.00

Măsurile de relaxare valabile de sâmbătă: Fără mască în spațiile publice neaglomerate, fără interdicții de circulație noaptea, terase deschise până la ora 24.00

citu 2

Vineri seară, la Palatul Victoria, s-a desfășurat o ședință de guvern pentru adoptarea măsurilor discutate joi la Palatul Cotroceni și dezbătute în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„După un an de zile, am ajuns și în acest moment, și foarte multă lume spunea că sunt optimist când am spus că la 1 iunie începem revenirea la normalitate, o facem mai devreme”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern de vineri seară.

„Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă”, a mai declarat declarat premierul, potrivit stiri.tvr.ro.

De asemenea, se elimină restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor. Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21.00. Se stabilește programul programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 05.00 – 24.00.

Reguli privind competițiile sportive

„Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat șeful executivului.

Reguli pentru spectacole
„Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a declarat Florin Cîțu.

Pentru participarea la evenimente publice în condițiile de relaxare stabilite de guvern astăzi este nevoie fie de dovada vaccinării, fie de un test RT-PCR nu mai vechi de 37 de ore. S-a eliminat dovada pentru cei care au trecut prin boală.

Cea mai simplă modalitate este prezentarea certificatului de vaccinare, a subliniat premierul Florin Cîțu.

Parteneri