Marți seară a fost externat ultimul pacient de COVID-19 de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, unitate suport-Covid de la începutul pandemiei.
Managerul spitalului, dr. Radu Crișan-Dabija, spune însă că echipa medicală nu se poate bucura, fiindcă a mai fost în această situație și vara trecută.
”A doua oară anul acesta răsuflăm (ironic, nu?) ușurați fiindcă am externat (din nou) ultimul bolnav de Covid-19. Plecând pe picioarele sale, am privit din nou, ca într-un morbid «deja-vu», cum ne îmbătăm cu gândul că poate «e gata», «se termină», «am scăpat». Dar se adună nori grei deasupra Europei și ne este frică”, a scris dr. Radu Crișan-Dabija pe Facebook.
”Mai lăsati-ne, domnule, cu Covidul vostru în pace!”, scrie medicul, rememorând momentele din spital: „Ce n-aș da să nu mai aud motoarele compresoarelor din stația de oxigen gemând de extenuare, salvările urlând toată noaptea până și în liniștea dealurilor mele, plânsetele fiilor și fiicelor de bolnavi răpuși de mizeria asta de virus și disperarea bolnavilor după mai mult oxigen. Ce n-aș da să nu mai aud «Faceți ceva, vă rog!»”.
”Am ONOAREA de a fi coleg cu echipa care a trecut prin atat de multe incercari dar si nedreptati incat numai statutul lor, de supra-oameni, i-a facut sa poata zambi si sa mai gaseasca, zi de zi de zi de zi energia sa fie un umar ferm si de incredere pe care se sprijina disperarea si speranta fiecarui bolnav.
Ma inclin cu reverenta in fata voastra, a tuturor, dragi colegi. Hai, poate am scapat de virus”, mai scrie medicul ieșean.
Mesajul publicat pe Facebook de medic a fost însoțit de o imagine sugestivă: un cadru medical îmbrăcat integral în echipament de protecție urmărește din stradă un local unde lumea se distrează fără să respecte nicio regulă de protecție sanitară.
Imaginea este o adaptare modernă a unui tablou pictat în ulei pe pânză din 1942, realizat de artistul american Edward Hopper – ”Nighthawks”, fiind descrisă ca unul dintre cele mai ușor de recunoscut tablouri din arta americană.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași a fost primul spital suport-COVID din Iași, care a început să preia pacienți încă de la începutul pandemiei, de îndată ce capacitatea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a fost depășită.
Ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică cu privire la răspândirea COVID-19 în județul Iași arăta că s-au înregistrat doar 23 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Totodată, au mai fost consemnate două noi decese, ducând numărul total la 1.870 de la începutul pandemiei.