Meleșcanu nu se dezlipește de banul public. Află ce a mai inventat…

După ce a pierdut funcţia de ministru de Externe, a fost exclus din ALDE şi apoi obligat să se retragă şi de la şefia Senatului, Teodor Meleşcanu (78 de ani) a mai găsit o metodă de a-şi reinventa cariera politică şi de a rămâne conectat la banul public.

Acesta a născocit un partid-fantomă care va încasa, anul acesta, peste 1,2 milioane de lei din bugetul României, potrivit estimărilor Autorităţii Electorale Permanente. Formaţiunea politică se numeşte Forţa Naţională şi există doar pe hârtie: nimeni nu ştie exact câţi membri are şi nici unde este sediul partidului.

Lui Meleşcanu nu i se pare însă nimic în neregulă să paraziteze bugetul folosindu-se de un partid care nu există în realitate. „Mă întrebaţi pe mine dacă mi se pare corect? Da, vă răspund, este foarte corect pentru că asta e legea şi trebuie să o respectăm“.

Distribuie prietenilor

Legea pe care o invocă Meleşcanu este, de fapt, un cadou făcut de guvernul Ludovic Orban lui Victor Ponta: la finalul anului trecut, Executivul a acceptat un amendament depus de Pro România la Legea bugetului, care stabileşte că subvenţia pe care o primesc partidele politice se calculează în funcţie de numărul de parlamentari, nu în funcţie de rezultatul de la alegeri.

Asta înseamnă că orice partid cu membri în Parlament are dreptul să primească bani de la stat chiar dacă n-a văzut ştampila de vot a vreunui alegător. Este cazul Pro România, care n-a participat la parlamentarele din 2016, înființându-se ulterior, dar a atras senatori și deputați de la alte partide. Grație modificării acceptate de Guvernul Orban, Pro România ar urma să încaseze, anul acesta, 8 milioane de lei de la bugetul de stat.

Venită ca o răsplată pentru traseiştii din partidul lui Victor Ponta, modificarea i-a servit perfect şi lui Teodor Meleşcanu. Acesta s-a revendicat drept preşedinte interimar al misteriosului Partid Forţa Naţională și a cooptat încă trei parlamentari de la ALDE: Graţiela Leocadia Gabrilescu, Ştefan-Alexandru Băişanu şi Marian-Gheorghe Cucşa. În felul acesta, partidul a devenit eligibil pentru a încasa subvenții de la buget.
Mai mult pe recorder.ro