Merkel rămâne fermă pe poziții privind deschiderea către imigranți. Germania nu renunță la principiile umanitare

Merkel rămâne fermă pe poziții privind deschiderea către imigranți. Cancelarul german  a respins ‘ferm’ joi apelurile de a pune sub semnul întrebării politica țării sale de a primi imigranți, după două atentate comise de refugiați în ultimele zile, transmit AFP și DPA, citate de Agerpres.
Jihadiștii „vor să pună sub semnul întrebării disponibilitatea noastră de a primi persoane în dificultate. Ne opunem ferm urii și fricii” pe care teroriștii vor să le răspândească, a spus lidera conservatoare într-o conferință de presă la Berlin, în contextul în care politica sa de primire a refugiaților este din nou extrem de criticată în Germania.
Ea a spus în același timp că oamenii trebuie să accepte că jihadiștii au ajuns în Europa. „Din păcate, trebuie să acceptăm că numeroși luptători islamiști au ajuns în Europa din Siria”, a subliniat Merkel, recunoscând totodată că atacatorii Statului Islamic care s-au dat drept refugiați „au ridiculizat” Germania.
Cancelarul și-a reafirmat crezul său, ‘Vom reuși’, lansat la sfârșitul verii lui 2015 când Germania și-a deschis porțile pentru sute de mii de refugiați care fugeau de război sau de sărăcie.
„La fel ca ieri, și astăzi sunt convinsă că vom reuși să ducem la bun sfârșit această responsabilitate istorică în aceste vremuri de mondializare”, a insistat ea. „Vom reuși și am reușit deja multe lucruri în ultimele luni”, a adăugat Merkel, precizând că Germania poate depăși această provocare dacă „își menține principiile”.
„Frica nu poate servi ca fundament pentru acțiune politică”, a mai subliniat ea, ca răspuns pentru cei din propria tabără care au făcut apel la revizuirea politicii de imigrație. „Principiul fundamental conform căruia o țară precum Germania nu poate renunța la responsabilitatea sa umanitară — ci dimpotrivă, trebuie să și-o asume — rămâne valabil”, a adăugat șefa guvernului german. Angela Merkel se confruntă cu un val dur de critici față de politica sa de deschidere față de imigranți, considerată prea permisivă iar unii o acuză chiar de iresponsabilitate, având în vedere seria  de atentate care au atins pănă la urmă și Germania.

D.Dumitru, AMPress