• Home
  • Prima
  • Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Internațională Anticorupție

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Internațională Anticorupție

mesaj iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de Ziua Internaţională Anticorupţie. „România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii”, a spus președintele.

Redăm mesajul integral, transmis de Klaus Iohannis:

„Întărirea capacităţii statelor de a combate corupţia reprezintă una dintre provocările definitorii ale democraţiilor actuale. Acest fenomen, care a traversat istoria şi a adus daune incalculabile dezvoltării comunităţilor, are, în modernitate, efecte tot mai puternice.

Combaterea acestui fenomen nu ţine doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societăţii noastre, fiind, totodată, un risc de securitate. Cel mai adesea, corupţia se manifestă prin deturnarea puterii publice şi folosirea sa în interes personal sau de grup. Sectoarele cu mize financiare importante – achiziţiile publice, domeniul sănătăţii, al educaţiei, cel al justiţiei – trebuie, cu prioritate, să fie cele în care integritatea este pe deplin asumată în cultura organizaţională.

Valorile care fundamentează elaborarea unui cadru normativ anticorupţie sunt la fel de actuale şi compun planul moral care ghidează dezvoltarea ţării noastre. Blamul societăţii, neacordarea încrederii şi a votului unor politicieni corupţi, atitudinea civică faţă de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii şi, mai ales, de un efort comun.

În ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, ţara noastră a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue. Rămân ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al ţării noastre şi sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundaţia solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate şi toleranţă zero faţă de corupţie”.

AMPress

Parteneri