AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mii de pacienţi cu hepatita cronică virală C, fără tratament de patru luni

 

Mii de pacienți cu hepatita cronică virală C nu au tratament de patru luni, este semnalul de alarmă tras de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, în cadrul Conferinței Naționale a pacienților cu afecțiuni hepatice.

”Facem apel către autorități să înțeleagă că e timpul să nu ignore bolile hepatice. Situația pacienților cu hepatite virale C este una dezastruoasă. Ne-am săturat de pauze între contractele cost/volum/rezultate până acum, dar mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem într-o situație atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite și cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conține o listă de medicamente compensate pe care se află și medicamentele noastre și care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităților fără aprobare. Și așa pacienții neasigurați nu au acces la tratament, și așa accesul la investigații este limitat”, a spus Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, în cadrul Conferinței Naționale a pacienților cu afecțiuni hepatice din România, eveniment desfășurat online, potrivit rfi.ro.

La sfârșitul lunii iunie 2021 s-a încheiat vechiul contract prin care pacienții cu hepatită cronică virală de tip C puteau primi tratamentul antiviral. Astfel, din luna iulie niciun pacient cu hepatită C nu a mai avut nicio soluție terapeutică, deși negocierile noului contract cost/volum/rezultat s-au încheiat.
Hepatitele virale sunt boli infecțioase vindecabile dacă se asigura tratamentul și continuitatea lui. În 2016 OMS a lansat strategia sectorială globală în sănătate care are că scop eliminarea hepatitelor virale că amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030, iar România și-a asumat această strategie prin Planul – cadru național pentru controlul hepatitelor virale. Cu toate acestea, în prezent pacienții au intrat în cea de-a cincea luna fără tratament.

În scopul de a obține aprobarea Guvernului pentru eliberarea medicamentelor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România împreună cu Asociația Română ANTI-SIDA (ARAS) pe de o parte și Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie pe de altă parte, au trimis câte o scrisoare deschisă către reprezentanții instituțiilor de stat implicate, prin care trag un semnal de alarmă disperat asupra situației de viață și de moarte a pacientelor hepatici din România.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!