AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mii de persoane au ieșit în centrul Budapestei pentru a-l susţine pe premierul ungar, înainte de scrutinul european

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 01: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks to supporters and members of the Hungarian FIDESZ and KDNP (Christian Democratic Party) parties in Budapest on June 01, 2024, after their Peace March, to demonstrate for the peace in Ukraine, one week before the EU election. Arpad Kurucz / Anadolu,Image: 878134296, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Foto – Profimedia Images
Zeci de mii de persoane au mărşăluit, sâmbătă, în centrul capitalei Budapesta pentru a-l sprijini pe premierul naţionalist Viktor Orban, care se confruntă cu o provocare neaşteptată din partea unui nou venit pe scena politică locală înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare, informează Reuters, potrivit tvrifo.ro.

Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său, Fidesz, care nu este afiliat niciunui grup din Parlamentul European (PE), va avea de câştigat de pe urma unei intensificări a sprijinului pentru extrema dreaptă în întreaga Europă, în timp ce ţara sa se pregăteşte să preia preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Orban este de multă vreme în dezacord cu ceilalţi membri ai UE cu privire la o serie de probleme, el refuzând să trimită arme în Ucraina şi menţinând legăturile economice cu Moscova după ce forţele ruse au invadat Ucraina în 2022.

Mulţimea – care flutura steaguri, scanda „Ungaria-Ungaria” şi avea bannere pe care scria „Dă-ne pace, Doamne” – a mărşăluit de la Podul cu Lanţuri din Budapesta până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susţinătorilor săi.

„Niciodată până acum nu s-au strâns pentru pace atât de mulţi oameni. Suntem cel mai mare corp al păcii, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa”, a declarat Orban.

„Europa trebuie împiedicată să se îndrepte rapid spre război, spre propria sa distrugere. Europa se pregăteşte astăzi de război, cu anunţuri zilnice despre inaugurarea unui nou tronson de drum către iad”, a adăugat el.

„Vrem să vărsăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu! Nu vom merge la război, nu vom muri pentru altcineva pe pământ străin”, a declarat Orban în discursul său, potrivit MTI.

„Misiunea noastră este să rămânem în afara războiului şi să păstrăm Ungaria ca o insulă a păcii”, a adăugat şeful executivului ungar.

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat vineri, după reuniunea de la Praga a omologilor săi din NATO, că s-au făcut „unele declaraţii care arată o totală lipsă de raţiune”, dar că guvernul său nu va permite ca Ungaria „să fie absorbită în nebunia belicoasă a NATO”, relatează MTI.

Un participant la marş identificat drept Zoltan, în vârstă de 62 de ani, a declarat: „Luptăm pentru pace. Trebuie să îndreptăm Uniunea Europeană într-o altă direcţie pentru a evita războiul… Retorica venită din direcţia Franţei, Regatului Unit şi Germaniei doreşte clar război, cu ajutorul SUA”.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!