Ministerul Culturii vrea din nou să cumpere Cumințenia Pământului. Romașcanu: Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă
Ministerul Culturii intenţionează să redeschidă discuţia privind cumpărarea Cuminţeniei Pământului, eventual în cadrul unei licitaţii. Până atunci ar vrea că sculptura să poată fi expusă. În 2016, statul român s-a angajat să cumpere Cuminţenia Pământului cu 11 milioane de euro, însă planul nu a fost dus până la capăt.
”Îmi doresc să reexpunem Cuminţenia Pământului pentru că indiferent cine e proprietar, rostul unei opere de artă este să fie în ochii oamenilor care îşi doresc să o vadă. Şi de aici a plecat discuţia mai departe. Sigur, ca să putem să ne punem un plan de a achiziţiona trebuie să existe şi o intenţie de a vinde. Până în acest moment nu am avut o discuţie directă cu familia sau cu proprietarii şi cu reprezentanţii lor. Ne dorim o preţuire corectă a acestei opere de artă, dacă va fi ca statul român să între în proprietatea ei”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, potrivit stiri.tvr.ro.
Avocatul moştenitoarei exclude posibilitatea ca sculptura să fie expusă înainte de a fi cumpărată.
”Dacă ministrul Culturii doreşte să vorbească cu reprezentanţii proprietarei ştie unde să-i găsească. Dacă statul român vrea să expună sculptura ar trebui mai întâi să o cumpere. Până atunci nu, sunt şanse foarte mici. Statul român şi-a bătut joc de proprietari în anul 2016, când a declarat că o cumpără şi la final să nu o cumpere. Ultimele discuţii despre cumpărare au fost în anul 2017”, ne-a declarat Bogdan Grabowski, avocatul moştenitorilor.
În 2016, ministrul Culturii de atunci anunţa că România va cumpăra Cuminţenia Pământului pentru suma de 11 milioane de euro, cinci din bugetul statului şi restul din colectă publică. Colectă la care, în final, s-a strâns puţin peste un milion de euro, iar statul nu a reuşit să acopere diferenţa, aşa că sculptura nu a mai putut fi cumpărată.
Mai mult aici