Statul român nu-i în stare că cumpere ”Cuminţenia Pământului„. Vezi ce a decis Guvernul Orban, după eșecul rușinos…

Precum se știe, cel mai mare sculptor modern al lumii, Constantin Brâncuși, și-a donat, înainte de moarte, întreaga operă statului român, în anii 50, cerând totodată să fie înmormântat în satul natal din Gorj, lângă mama sa. Academia de atunci a refuzat, prin vocile academicienilor Mihail Sadoveanu. George Călinescu, Alexandru Graur și alții, donația, opera fiind considerată ”decadentă, insultând arta socialistă și tradițiile poporului român”. Trupul genialului sculptor nu a fost adus nici el la Hobița.

Guvernul de azi, reanalizând cumpărarea eșuată a operei ”Cumințenia Pământului”, a decis să amâne cu încă un an returnarea banilor pentru românii care au făcut donații pentru sculptura lui Brâncuşi.

Ministerul Culturii susţine că a găsit o soluţie ca să identifice toţi cei 100 de mii de donatori care au dat bani în 2016, după apelul făcut de Guvernul de atunci, pentru cumpărarea lucrării. Guvernul trebuie să returneze  1,2 milioane de euro.

Distribuie prietenilor

“Cuminţenia Pământului” se află în prezent la Bruxelles, unde este expusă la Festivalul Internaţional de Artă Europalia, şi poate fi văzută până în februarie anul viitor.

Lucrările marelui sculptor român, considerat francez de cei mai mulți iubitori de artă de pe planetă, se vând azi la prețuri exorbitante, de zeci de milioane de euro, iar România, care a fost împroprietărită de Brâncuși cu toată opera sa, dar n-a primit-o, nu e în stare să cumpere – la un preț mic – o lucrare celebră a artistului din Hobița.

L. Prahoveanu, AMPress