• Home
  • Prima
  • Ministrul Apărării: Populaţia României poate să stea liniştită

Ministrul Apărării: Populaţia României poate să stea liniştită

dincu mapn

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că populația României „poate să stea liniştită” pentru că, chiar dacă conflictul din Ucraina va escalada, „asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”.

Întrebat marți de jurnaliști care ar putea fi cel mai rău scenariu pentru România, ministrul Apărării a răspuns:

„În momentul în care ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre şi ar fi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, care nu are graniţe şi se poate extinde, deci tot ceea ce ar însemna o situaţie de urgenţă am simulat interarme, interinstituţional.
Există un comitet care funcţionează, tot timpul se întâlnesc, în fiecare zi, pe această temă cu nivelul pregătirii. Acest lucru a fost pentru prima dată când a fost un fel de cronică a unei morţi anunţate, ca să folosesc o sintagmă literară, şi atunci de săptămâni întregi ne pregătim”.

Totodată, el a spus că la acest moment există condiţiile pentru un conflict armat, dar şi speranţa unei dezescaladări în regiune.

„Există condiţii şi pentru un conflict armat, foarte multe condiţii, dar nu se ştie.
Să sperăm că încă vor continua să vorbească diplomaţii, nu militarii. (…) Federaţia Rusă foloseşte diplomaţia şi în scopul de a influenţa, de a manipula, pentru că în acelaşi timp se declară că se retrag forţe şi că există aproape un calendar de retragere şi se acţionează şi militar, dar există speranţă pentru că s-a convocat, încă nu ştim chiar data, dar în scurt timp va avea loc şi un comitet NATO-Rusia, care nu era programat pentru că este ca urmare a discuţiei din ultima vreme.

Din perspectiva aceasta, diplomaţii încă pot să vorbească”, a afirmat Dîncu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă un eventual conflict ar putea ajunge şi în România, el a răspuns că „populaţia poate să stea liniştită”:

„În acest moment nu există nicio prognoză în acest sens.
Eu cred că populaţia poate să stea liniştită. Sigur că, în condiţiile unui conflict în Ucraina, toată zona este afectată. Asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”.

Sursa – hotnews.ro

Parteneri