• Home
  • Știri
  • Ministrul Dezvoltării: Din 2023, statul investește sută la sută în reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Ministrul Dezvoltării: Din 2023, statul investește sută la sută în reabilitarea clădirilor cu risc seismic

risc seismic

Din 2023 va intra în vigoare un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care prevede, între altele, o finanţare multianuală a lucrărilor de consolidare, precum şi introducerea în categoria imobilelor eligibile a clădirilor publice în care se desfăşoară diverse activităţi, precum cele din educaţie, administraţie şi sănătate.

Ministrul Dezvoltării a mai spus la TVR INFO, că săptămâna trecută s-a aprobat Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic, un cadru strategic pe următorii 20 – 27 de ani, până în 2050, asta după ce, în primăvară, guvernul a aprobat un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament și promulgat de președinte prin care „se schimbă întreaga abordare a statului față de această problemă.”

„Noi am venit cu un alt program de investiții, care presupune niște reguli mai simple și o schimbare radicală de abordare. Este un program de interes public, de interes național prin care statul investește în aceste clădiri sută la sută, fără să ceară cofinanțare, ceea ce nu a fost niciodată până acum pe acest segment. Nici autoritatea locală, nici beneficiarul final, inclusiv proprietarul final de apartament dintr-un bloc cu risc seismic nu este obligat la cofinanțare. În fostul program, toți banii alocați de stat trebuiau returnați la un moment dat […] Statul spune înțeleg că e mai important să avem clădiri cu risc seismic redus decât să ne uităm la bani și să recuperăm banii. […] Viața omului nu se poate cuantifica”, spune ministrul Dezvoltării, potrivit stiri.tvr.ro.

Datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023 arată că ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației ar urma să primească un buget de 13,2 miliarde lei. Faţă de bugetul alocat pe anul 2022 creşterea este cu aproape 30 de procente.

Parteneri