• Home
  • Știri
  • Ministrul Economiei susține că din august vor scădea prețurile la produsele de bază

Ministrul Economiei susține că din august vor scădea prețurile la produsele de bază

radu oprea

Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat că începând cu luna august se vor înregistra scăderi de preţuri la produsele de bază, iar acest lucru este posibil „printr-un dialog normal între stat şi actori din piaţă”.

Ministrul a mai spus că România încă are o problemă cu ideea de asociere, care afectează negocierile furnizorilor de alimente cu retailerii și implicit competiția.

„Economia de piaţă a dat naştere la inegalităţi foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forţă pe piaţă pe care îl au diversele companii (…) Prin dialog la nivelul primului ministru am reuşit să introducem acea prevedere în legislaţie pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat şi actori din piaţă, lucrul acesta se poate face”, a spus Radu Oprea, sâmbătă, la o conferinţă organizată de PES activists România şi PSD.

El a menţionat că dacă piaţa ar fi perfectă, nu ar exista instituţii precum Consiliul Concurenţei, transmite Agerpres, potrivit digi24.ro.

„Putem echilibra poziţiile, dacă am învăţa să ne asociem, dacă şi poziţia furnizorilor de produse agroalimentare ar fi una puternică, care ar putea negocia de pe o poziţie la fel de solidă cu partea de retaileri. Din păcate, în România asocierea încă mai are o tară a trecutului de până în 1989, iar în ultima vreme, glumesc spunând, dar poate că e desprinsă din realitate această glumă, că prima întrebare pe care ne-o punem când vrem să ne asociem mai multe persoane nu este ce câştigăm împreună, ci prima întrebare în România este: «Cine e şeful?» şi atunci asocierea nu există. Ar trebui să trecem de acest lucru, să învăţăm să ne asociem, pentru a putea să avem o poziţie echilibrată în competiţia cu marii actori”, a adăugat Radu Oprea.

Parteneri