AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Educației: Am înțeles semnalul de alarmă tras de profesori. Toate salariile din învățământ cresc

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată pentru a face clarificări în legătură cu ordonanța privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ, că guvernanții au înțeles semnalul de alarmă pe care l-au tras profesorii și că dascălii au nevoie de salarii decente și mai mult respect. Ligia Deca subliniază că toate salariile din învățământ cresc, precizând că ordonanța adoptată joi este constituțională.

„Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți. Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere carierei, educației centrate pe elevi. Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici”, dă asigurări Ligia Deca, potrivit digi24.ro.

Ministrul Educației susține că ordonanța privind măririle salariale ale profesorilor este constituțională. „Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade. Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma „neconstituțional”. OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri”, precizează Deca.

„O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5”, adaugă ea.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!