AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Energiei: Avem al patrulea cel mai mic preț la gaze din Europa și suntem pe 16 la electricitate

Sumele plătite de Guvern către furnizori pentru schema de plafonare-compensare a prețurilor la energie însumează până acum undeva la 23 miliarde lei, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, duminică, pe B1 TV.

„Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. E important, pentru că România are o schemă de compensare-plafonare care înseamnă că, practic, susținem diferența dintre prețul pe factură al fiecărui român sau al unor companii românești, că sunt și clienți non-casnici, și prețul din piață, sau prețul la care un furnizor cumpără energia electrică sau cumpără gazele. Toate aceste sume până acum însumează undeva la 23 de miliarde de lei”, a spus Sebastian Burduja, potrivit b1tv.ro.

„Dacă vi se pare mult, vă pot spune că anul trecut din sectorul energetic românesc la bugetul de stat s-au încasat peste 40 de miliarde de lei, deci schema se susține. Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii – de fapt, pe lege ar trebui să plătească 40% în avans din aceste sume, nu s-a întâmplat asta până acum – și am reușit de fiecare dată, și pe mandatul meu, am dat inclusiv o ordonanță de urgență, să deblocăm niște sume și să mai plătim furnizorii”, a adăugat ministrul Energiei.

„Din vârful crizei energetice, până azi, 5 milioane de gospodării în țara asta au plătit factura la curent 35 de lei. Cred că este printre cele mai scăzute facturi din Europa (…). Având în vedere prețurile plafonate, avem al patrulea cel mai mic preț la gaze din Europa și undeva pe locul 16 suntem la energie electrică”, a mai spus oficialul.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!