Ministrul Energiei: În iulie vom avea primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă
“În momentul de față producem mai mult decât consumăm și surplusul este introdus în depozit. Dar la iarnă va trebui să importăm” – a rezumat, joi seara, ministrul Energiei, la Tema Zilei, pe TVR 1, bilanțul rezervelor de gaz ale României. Virgil Popescu a explicat cum a reușit țara noastră să operaționalizeze rutele, deci să rezolve transportul, pentru a reduce dependența importului de gaz rusesc, și ce se întreprinde acum pentru a mai găsi și sursele de gaz.
„Începând cu prima jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport”, a declarat Virgil Popescu, potrivit stiri.tvr.ro.
“În cursul lunii iulie vom avea primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Deci vom avea o reducere a dependenței mai mare de gaz rusesc numai din producția internă”.
Dependența de gazul rusesc, în acest moment este “între 20%-25%-28%, depinde de iarnă”.
Ministrul a explicat că “în momentul de față producem mai mult decât consumăm și surplusul este introdus în depozit”. Dar că “la iarnă va trebui să importăm”.
Virgil Popescu: “Noi ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc. Dacă vom reuși sau nu până la sfârșitul anului, asta rămâne de văzut, pentru că rute am reușit să le operaționalizăm, să nu mai fim sută la sută dependenți de import dintr-o singură sursă, mai trebuie să găsim și gazul. Și pentru asta ne zbatem”.
Între soluțiile posibile, ministrul a enumerat platforma unică de achiziționare de gaze naturale, discuțiile cu statele membre UE, oferirea “culoarului nostru de transport – conducta BRUA – pentru a asigura securitatea în aprovizionarea Europei Centrale și de Est”. Întrebat unde ar putea fi găsit acest gaz, Virgil Popescu a răspuns: “LNG – Qatar, Emiratele Arabe, SUA, Israel (care exportă LNG prin Egipt), poate chiar un terminal flotant direct din Israel. Pe conductă, singura posibilitate este gazul azer, prin coridorul SUD”.
Și, evident, la toate discuțiile de aprovizionare se ține cont și de nevoile Republicii Moldova, unde gazul ar putea fi transportat prin gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău.
Mai mult aici