• Home
  • Știri
  • Ministrul Justiţiei: Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare

Ministrul Justiţiei: Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare

valcov

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, joi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare. Hotărârea nu este definitivă.

Alina Gorghiu a făcut, joi, precizări legate de situaţia persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România.

”‭Este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. ‭Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. ‭Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. ‬‭Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de‬ judecată”, a afirmat ministrul Justiţiei, potrivit news.ro.

Ea a precizat că atribuţiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiţiei‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬şi‭ ‬sprijinirii‭ ‬‬autorităţilor‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬şi străine la emiterea şi executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬

”În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa nr. 74 din 8.2.2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi nr. 38/02.05.2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei”, a anunţat Gorghiu.

Potrivit sursei citate, Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli. Instanţa de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

Parteneri