Ministrul Justiției, despre evacuarea deţinuţilor de la închisoarea din Iaşi: Face partre dintr-un plan de redistribuire

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că mutarea câtorva sute de deţinuţi de la închisoarea din Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, în acea clădire urmând să fie făcute lucrări de modernizare.
„În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iaşi. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care <>”, scrie Toader, pe Facebook.
De asemenea, ministrul Justiției precizează că la 29 august 2017, penitenciarul din Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.
„La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%. În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre <<evacuări de urgenţă>>”, mai scrie ministrul, pe pagina de socializare.

Aurelia Apostol, AMPress