AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Muncii a anunțat care ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024

Foto: AGERPRES

Ministrul Muncii a vorbit, în cadrul Conferinței ”Human Revolution. Resursele Umane – Parteneri în Construirea Viitorului“, organizate de postul de televiziune Antena 3 CNN, despre piața deficitară de muncă din România și despre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a rezolva această problemă.

”Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii.

Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor! Dacă acum zece ani angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri și angajatorii o ridică este legată de lipsa forței de muncă. Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate.

Și am făcut și primul pas, fiindcă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect, care este un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii și care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a afirmat Ministrul Muncii, potrivit antena3.ro.

Acesta a explicat și care ar urma să fie valoarea salariului minim începând cu 1 iulie 2024.

”La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3700 de lei salariu minim pe economie.

Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente.

Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați.

Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară.

Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților.

Atât timp cât acestea sunt legale, și în ceea ce ne privește noi acceptăm asta, dar este foarte important ca atât angajatul cât și angajatorul să găsească un echilibru și să înțeleagă că, până la urmă, salariul declarat este purtător și de contribuții de asigurări sociale, ceea ce într-o zi ne va duce pe fiecare dintre noi în situația de a deveni din asigurat, beneficiar. Iar contribuțiile mai mari vor influența în mod direct și pensiile mai mari”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate în cadrul Conferinței ”Human Revolution. Resursele Umane – Parteneri în Construirea Viitorului“.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!