Ministrul român de Externe și omologul spaniol au stabilit începerea negocierilor pentru dubla cetățenie

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu avut, miercuri, consultări politice bilaterale cu omologul spaniol José Manuel Albares, în cadrul primei Ședințe Comune de Guvern între România și Regatul Spaniei, care a avut loc la Castellón de la Plana, în Spania.

Șeful diplomației române a făcut parte din delegația de miniștri participanți la reuniunea interguvernamentală, condusă de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul consultărilor politice cu omologul spaniol, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că această primă ședință de guvern între România și Spania a contribuit la consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, în perspectiva aniversării, în 2023, a 10 ani de la asumarea politică a acestuia.

În context, șefii diplomațiilor română și spaniolă au apreciat excelența relației bilaterale, construită pe o prietenie istorică, durabilă și care continuă să se consolideze zi de zi, prin amplificarea dialogului la toate nivelurile, a schimburilor economice, sociale, culturale și a cooperării sectoriale, aspecte reflectate în Declarația primei Ședințe Comune de Guvern, a cărei adoptare cei doi miniștri au salutat-o.

În ceea ce privește comunitatea românească din Spania, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat decizia luată în cadrul Ședinței Comune de Guvern, respectiv crearea unui grup de lucru bilateral în vederea identificării unei soluții privind dubla cetățenie, care să vină în întâmpinarea dezideratului comunității românești rezidente de păstrare a cetățeniei române la momentul solicitării și respectiv al obținerii cetățeniei spaniole.

În acest sens, cei doi miniștri de externe au stabilit începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral pentru menținerea dublei cetățenii pentru membrii comunității românești din Spania, respectiv pentru membrii comunității spaniole din România.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că deschiderea deosebită obținută din partea autorităților spaniole cu privire la abordarea subiectului dublei cetățenii confirmă recunoașterea și aprecierea contribuției esențiale a comunității românești la societatea spaniolă. A reamintit, în acest context, demersurile pe care le-a efectuat pentru găsirea unei soluții durabile la dezideratul menținerii dublei cetățenii cu ocazia vizitei efectuate la Madrid anul trecut, la vizita efectuată la București de ministrul de externe spaniol de la acel moment în februarie 2021, în continuarea demersurilor efectuate în cadrul vizitei din primul mandat ministerial, la Madrid, în 2015, pe lângă omologul său de atunci și pe lângă ministrul spaniol al justiției.

În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, Bogdan Aurescu a mulțumit omologului spaniol pentru susținerea constantă a părții spaniole în vederea atingerii acestui obiectiv major al României și a informat cu privire la evoluțiile cu privire la acest parcurs, înregistrate în ultimele luni, fiind reconfirmata susținerea fermă a Spaniei în acest scop.