• Home
  • Prima
  • Ministrul Sănătății, despre pastilele cu iod: E o chestiune de precauție, bazată pe lecții din trecut

Ministrul Sănătății, despre pastilele cu iod: E o chestiune de precauție, bazată pe lecții din trecut

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat marți seara, la TVR 1, demersurile autorităților române de a pune la dispoziția populației, preventiv, pastilele cu iod. „Vorbim de o chestiune de precauție și se bazează și pe niște lecții din trecut: de exemplu, în Japonia, la incidentul de la Fukushima, de acum câțiva ani, ei n-au reușit să distribuie într-un timp scurt întreaga cantitate de iod”, a spus Rafila.

„Nu știm nimic în ceea ce privește posibilitatea unui incident care să afecteze populația României. Pe de altă parte, noi suntem oameni responsabili și trebuie să asigurăm cea mai bună protecție posibilă cetățenilor. Nu este vorba de niciun fel de situație care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariția unor radiații crescute pe teritoriul României, dar odată cu apariția conflictului din Ucraina și cu informații legate de siguranța centralelor din Ucraina, lumea s-a îngrijorat. Și au încercat să-și procure produse pe bază de iod, neștiind, de cele mai multe ori, de ce sau când sunt necesare”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit stiri.tvr.ro.

Ministrul a spus că distribuirea acestor pastile este o chestiune pe care au făcut-o multe țări din Uniunea Europeană.

El a ținut să asigure populația că „este puțin probabil o astfel de situație, dar totdeauna trebuie să evaluezi un anumit risc, iar conflictul de la graniță este o astfel de situație”.

„Încercăm să distribuim astfel de pastile într-un timp rezonabil și toată lumea să fie instruită cum și dacă trebuie utilizate. Vom face și o campanie de informare”.

30 de milioane de pastile cu iod vor fi distribuite, începând de săptămâna viitoare, populației, preventiv, pentru a preîntâmpina o necesitate cauzată de un eventual accident nuclear din timpul războiului din Ucraina.

În caz de accident nuclear, pastilele cu iodură de potasiu trebuie luate în cel mult 8 ore de la anunţul autorităţilor. Tratamentul se administrează în doză unică. Medicii spun că este interzisă administrarea iodurii de potasiu după mai mult de 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv.

Parteneri