• Home
  • Prima
  • Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au murit de COVID” în România

Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au murit de COVID” în România

Ioana Mihaila 4 640x400 1

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că diferențele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte. Ea a adăugat, într-un interviu pentru Europa FM, că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor decedate din cauza SARS-CoV2.

Mihăilă urmează să prezinte joi raportul privind diferențele de raportate a deceselor de COVID-19.

„M-aș feri să spun că se adaugă morți sau că se scad morți sau că se ascund morți. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus ministrul, potrivit digi24.ro.

Mihăilă a explicat cum se face raportarea deceselor.

„Nu este o eroare umană. De raportat raportează 300 de spitale, centre rezidențiale, medici de familie, medici care constată decesul la domiciliu. De preluat raportările, preiau 42 de direcții de sănătate publică, care au angajați mulți. De transmis la INSP, de exemplu, transmit alte 42 de direcții județene de statistică. De integrat date, le integrează INSP, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, plus Ministerul Sănătății. Cel mai probabil sunt o sumă de erori cauzate de proceduri imperfecte”, a spus ministrul Sănătății.

Parteneri