AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Sănătății: „Sistemul sanitar are păcate vechi. Lucrăm la măsuri urgente care să repare neregulile”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susţinut sâmbătă seara o conferinţă de presă, în care a anunţat câteva „măsuri urgente”, ce vor trebui implementate, şi înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale.

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine. (…)
Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020”, a spus Voiculescu.

De asemenea, ministrul Sănătății a afirmat că la sfârșitul săptămânii viitoare, va anunța „măsuri vizavi de ce o să se constate după Ancheta de la Matei Balș”.

„Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a precizat ministrul.

Voiculescu a adăugat că se lucrează „la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”.

„Ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători, o altă problemă. Personalul medical fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a spus Vlad Voiculescu.

„Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale. (…)
O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în toată luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a declarat ministrul Sănătății.

AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!