AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mituri despre parodontoza în care e momentul să nu mai crezi

Știați că, în România, din păcate, undeva în jur de 40-50% din populaţia ţării noastre suferă de parodontoză, chiar dacă nu sunt diagnosticaţi? De asemenea, vârsta la care aceasta apare a scăzut sub 35 de ani, iar printre cauzele principale se numără igienă dentară deficitară şi nerespectarea regulilor de igienă în colectivitate. Pe scurt, românii nu merg regulat la medic pentru detartraj şi folosesc aceleaşi pahare/căni/linguri/furculiţe, ceea ce face ca bacteriile care produc boală să se transmită foarte uşor de la o persoană la alta.Parodontoza a devenit un fel de boală a secolului și, deși este foarte prezentă pe buzele tuturor, este înconjurată de o serie de mituri dăunătoare pe care le vom trata în rândurile ce urmează.

 

„Paradontoza apare doar după vârsta de 40 ani”. Fals!

Paradontoza este cu atât mai agresivă şi mai rapidă în evoluţie cu cât pacientul este mai tânăr la debutul bolii. Din păcate, este frecvent ignorată la/de pacienţii care au în jur de 20 ani, dar acest lucru nu implică faptul că este şi rară.

 

„Paradontoza nu se poate trata şi oricum o să-mi pierd toţi dinţii”. Fals!

Cu cât diagnosticul se pune mai repede şi cu cât tratamentul este instituit mai precoce, cu atât rezultatele sunt mai bune şi șansele de păstrare a dinţilor mai mari. Nu aşteptaţi să se mişte (dinţii) că să mergeţi la medic! Când se mişcă, poate fi deja prea târziu. Nu există vindecare, ci doar stoparea bolii, deci răspunsul la populară căutare Google parodontoză tratament este că există un tratament care ține boală sub control.

 

„Am paradontoză. Ce leacuri minune îmi recomandaţi?”

NU există leacuri minune. Toate aşa-zisele leacuri minune sunt inutile în lipsa unui tratament stomatologic corespunzător şi, mai ales, în lipsa unei igiene dentare corecte.

 

„Nu mi s-au retras gingiile de pe dinţi, deci totul e în regulă.” Fals!

În fazele de început ale paradontozei, gingia poate să aibă un aspect foarte aproape de normal. De aceea este bine să consultaţi un stomatolog chiar dacă nu vă supără nimic. El poate vedea (la timp) ceea ce dvs nu aveţi cum să vedeţi.

 

„Dacă am implant, nu pot face parodontoză.” Fals.

“Parodontoza implanturilor” se numește periimplantita și este un proces inflamator complex și foarte sever, care afectează țesuturile pe toată lungimea implantului dentar și care poate duce la resorbția osului maxilarului. Cu o astfel de patologie, cel mai adesea este necesar să se îndepărteze implantul pentru a opri complet dezvoltarea inflamației. Drept cauze periimplantita amintim: fumatul, igienă orală deficitară (folosirea incorectă a mijloacelor de curățire orală sau lipsa folosirii lor); absența unor controale regulate la stomatolog (măcar o dată la 6 luni).

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!