• Home
  • Prima
  • Ministrul Monica Anisie, despre învățământul dual și însușirea unei meserii în școală

Ministrul Monica Anisie, despre învățământul dual și însușirea unei meserii în școală

monica anisie 1

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu elevi de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brăneşti, că o Românie modernă se poate face numai dacă există o „Românie educată” şi a evidenţiat importanţa construirii unui parcurs educaţional prin care să se arate că meseria face diferenţa.

„Ne dorim o Românie modernă, o Românie modernă se poate face numai dacă există o Românie educată, deci, dragi elevi, munciţi în spiritul Educaţiei! Construiţi-vă un parcurs educaţional în care să arătaţi că meseria face diferenţa! Ministerul Educaţiei a lansat în această perioadă o campanie de promovare a învăţământului profesional şi tehnic, dar şi a învăţământului profesional dual”, a spus Anisie, cu prilejul unui eveniment în cadrul căruia 30 absolvenți ai liceului au devenit ambasadori ai învăţământului dual.

Potrivit ministrului, este foarte importantă promovarea acestui tip de învăţământ.

„Trebuie să cunoască şi colegii voştri din clasele mai mici ce înseamnă învăţământul profesional de acum şi să nu se mai raporteze la învăţământul profesional din anii trecuţi. Ministerul Educaţiei oferă tot sprijinul în acest sens, (…) îmi doresc ca toţi elevii din învăţământul gimnazial şi părinţii acestora să fie consiliaţi, ajutaţi să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul dual de acum, de astăzi, nu cel din trecut”, a explicat Anisie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a evidenţiat, la rândul său, că nu se poate vorbi despre dezvoltare economică dacă nu se discută despre forţa de muncă calificată şi despre calitatea vieţii.

„Oamenii care vin şi învaţă trebuie să-şi găsească un loc de muncă aici, dar trebuie să-şi găsescă şi o casă. (…) Pentru asta am găsit modelul celei mai puternice economii din Europa – economia Germaniei s-a dezvoltat şi pentru că a avut un sistem de educaţie dual. CJ Ilfov are un parteneriat cu Camera de Comerţ Româno-Germană. Pentru acest lucru mai avem nevoie de promovarea unei culturi. La noi, după Revoluţie, cultura a fost ca fiecare să facă o facultate, ce o face pe urmă, vom vedea. Trebuie să ne reîntoarcem la vechiul proverb românesc ‘Meseria e brăţară de aur'”, a spus Petrache.

Agerpres

Parteneri