Montarea detectoarelor de gaze în apartamente, obligatorie? Cât costă și de unde poți cumpăra un astfel de aparat

 

 

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.

Montarea detectoarelor de gaze în apartamente, doar de un operator autorizat
Potrivit normelor legale în vigoare, detectorul automat de gaze poate fi achiziționat și de către clientul final, dar montarea lui trebuie făcută, în mod obligatoriu, doar de un operator economic autorizat de ANRE, cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii. Așadar, dacă doriți să vă montați un astfel de detector, cel mai indicat este să luați legătura cu furnizorul de gaze, care vă va indica firmele acreditate de ANRE, cu care furnizorul are încheiate contracte pentru efectuarea unor astfel de operațiuni. Dacă decideți să vă achiziționați singuri detectorul de gaze, găsiți pe internet zeci de firme care comercializează astfel de aparate, dar și în acest caz trebuie să verificați dacă acestea sunt autorizate de ANRE.
Cu manopera, prețul poate ajunge la 300-450 de lei
Legat de prețuri, acestea variază între 106 și 180 de lei. Cel mai ieftin aparat de detectare a gazului metan costă 106 lei şi este constituit dintr-un detector cu senzor înlocuibil şi o electrovană cu rearmare manuală. Dar, la preţul aparatului trebuie adaugat şi tariful pentru montarea lui, astfel că puteţi plăti în jur de 300, chiar 400 de lei pentru dotarea apartamentului cu un detector. De notat că, odată la cinci- şapte ani, detectorii trebuie înlocuiţi. Practic, aparatul trebuie înlocuit, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului. De reținut că, atunci când detectorul de gaz va fi declanşat de o eventuală scurgere şi alimentarea cu gaze va fi întreruptă, instalaţia poate fi repusă în funcţiune doar de un operator autorizat ANRE, a căror listă este disponibilă pe site-ul www.anre.ro

Distribuie prietenilor

Sursa – libertatea.ro