Moș Crăciun cu Kalașnikov

Moartea este inventivă. Moartea descoperă mereu lucruri noi. Sărbătorirea Noului An, pe malul european al clocotitorului Istanbul a echipat moartea în altă uniformă, până acum neînregistrată în echipamentele luptătorilor, teroriști sau neteroriști: hlamida lui Moș Crăciun. Aducătorul de daruri a adus un sac de gloanțe și un perfect mânuit Kalașnikov. Moș Crăciun din Turcia a lăsat în urmă nu zâmbete, ci peste o sută de morți și răniți. Apoi a dispărut, așa cum dispare mereu Moș Crăciun.
Moartea, care s-a năpustit în mulțime la Nisa într-un camion cu înghețată, a purces oarecum la fel la Berlin, numai că marfa era alta. Camionul, echipat cu frâne antigheață, simțind prin pielea sensibilă de cauciuc a roților lui că nu merge pe asfalt, ci pe materia vâscoasă a unor cartilagii, a frânat din capul lui metalic, diminuând crima. Moartea voia sute de morți. A luat doar zeci.
Progresul merge încet, invențiile sunt puține. Nimeni n-a inventat încă o bulină contra cancerului, iar foamea planetară este combătută anevoie.Moartea surprinde însă mereu, e mai vie ca viața, nu cunoaște toleranța, n-are milă. Râsul lui Moș Crăciun cu Kalașnikov se aude încă peste lume, mai înfricoșător ca urletul lupilor noaptea, în pustietățile înghețate.
NATO promite o mai mare aplecare spre dialog. Să dialogheze dacă are cu cine. Moartea refuză, în general, tratativele și este inaptă pentru negocieri.
Un prieten mi s-a întors noaptea trecută din Turcia unde plătise o ședere de vis de mai multe zile. De ce-ai fugit, fiindcă realmente a fugit, ca de pe un câmp de luptă unde el putea fi doar carne de tun? Mi-a fost frică pentru copii mai ales. Nu știi când le explodează o bomboană în gură, iar ție grenada unei sarmale în gât. Mi-e frică, zice el, să mai plec undeva.

Mă uit pe o hartă unde pericolele teroriste sunt mai accentuate și însemnate cu roșu. Europa e jumătate roșie, iar părți de lume sunt roșii în întregime. La mulți ani! Concediul e sigur, deocamdată, acasă, iar Moș Crăciun nu s-a antrenat ÎNCĂ în bazele teroriste. (Însemnări de Lucian Avramescu)