• Home
  • Știri
  • Motive pentru a consulta un endocrinolog cat mai curand posibil

Motive pentru a consulta un endocrinolog cat mai curand posibil

pexels mikhail nilov 7407059 scaled 1

Sunt momente in viata cand suntem nevoiti sa mergem la medic din diverse motive. In general, primul pas pe care il facem este sa consultam medicul de familie care, in functie de ceea ce constata, ne indruma spre un specialist. In anumite situatii, vom fi indrumati sa vedem un endocrinolog, desi noi credem ca avem nevoie de un alt specialist. De ce trebuie sa mergem la endocrinolog? Si ce specialitate este aceasta? Citeste mai jos si vei afla!

Un endocrinolog este un medic de medicina interna cu inca 2-3 ani de pregatire concentrata pe diagnosticarea si tratamentul glandelor endocrine si a hormonilor pe care ii produc. Tulburarile endocrine sunt cauza unui dezechilibru hormonal (prea mult sau prea putin) sau unei glande anormale. Glandele endocrine au functii complexe care afecteaza intregul organism. Glandele endocrine includ pancreasul, tiroida, paratiroidele, ovarele si testiculele, suprarenalele si hipofiza.

De ce ar trebui sa vezi un endocrinolog?

Atat tulburarile endocrine comune, cat si cele mai putin frecvente pot necesita expertiza unui endocrinolog. Iata 8 motive pentru a consulta un endocrinolog.

Diabet zaharat

Diabetul este cea mai frecventa tulburare endocrina. Putem grupa diabetul in categorii, inclusiv tip 1, tip 2 si gestational. Exista si alte tipuri de diabet, insa nu despre acestea discutam aici.

Diabetul de tip 2 reprezinta 90-95% din totalul diabetului zaharat. Rezistenta la insulina si incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina duc la cresterea glicemiei.

Diabetul de tip 1 se datoreaza distrugerii de catre organism a propriilor celule producatoare de insulina din pancreas. In termeni medicali, este o distrugere autoimuna. Acest lucru duce la o deficienta completa de insulina. Tratamentul necesita inlocuirea insulinei prin injectii sau o pompa de insulina.

Diabetul gestational se refera la diabetul care se dezvolta in timpul sarcinii. Obstetricienii/ginecologii (obstetricieni/ginecologii) examineaza femeile pentru diabet gestational in saptamanile 24-28 de sarcina.

Tiroida

Tiroida este o glanda in forma de fluture in partea din fata a gatului. Produce hormonii T4 si (intr-o masura mai mica) T3. Hormonul tiroidian afecteaza aproape fiecare organ al corpului, inclusiv creierul, inima, sistemul gastrointestinal si oasele.

Tulburarile glandei tiroide includ cauze ale unui nivel scazut al tiroidei (hipotiroidism) si al nivelului tiroidian ridicat (hipertiroidism). Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto. Cauzele hipertiroidismului includ boala Graves, gusa multinodulara toxica, adenom toxic si alte cauze mai putin frecvente. De asemenea, endocrinologii diagnosticheaza si gestioneaza afectiunile legate de structura glandei tiroide, cum ar fi nodulii tiroidieni si cancerul tiroidian.

Obezitatea

Pe unii ii poate surprinde sa vada obezitate aici. Obezitatea nu este intotdeauna rezultatul lipsei de disciplina sau al alegerilor proaste. Obezitatea este, in unele cazuri, o boala complexa, cronica, care creste riscul de a dezvolta alte boli si probleme de sanatate. Ca si alte boli cronice, obezitatea necesita tratament pe tot parcursul vietii. Tratamentul obezitatii implica nutritie, activitate fizica, medicamente si/sau interventii chirurgicale. Medicul endocrinolog joaca un rol important in acest sesn. Poti gasi un medic endocrinolog bun la policlinicababanovac.ro. Niciodata nu trebuie sa te apuci de diete pana nu consulti un specialist si pana nu iti sunt efectuate anumite analize specifice.

Osteoporoza

Osteoporoza este o boala a masei osoase scazute si a deteriorarii structurii osoase. Acest lucru duce la fragilitatea oaselor si la un risc crescut de fracturi ale soldului, coloanei vertebrale si incheieturii mainii. Nu o confunda cu osteoartrita, care inseamna durerea articulatiilor cauzata de uzura articulatiilor. Osteoporoza este adesea numita o boala tacuta. Pierderea osoasa apare fara simptome. Este posibil ca o persoana sa nu stie ca are osteoporoza pana cand sufera o fractura. Screening-ul pentru osteoporoza este primul pas. Tratamentele sigure si eficiente pot preveni si reduce povara unei fracturi osteoporotice.

Sindromul ovarului polichistic

Aces sindrom afecteaza intre 8% si 13% dintre femeile in varsta de reproducere. Cauzele care stau la baza acestei afectiuni nu sunt bine intelese, dar probabil includ actiunea hormonala alterata, selectia anormala a unui folicul dominant in ovare si rezistenta la insulina. Diagnosticul necesita 2 din 3 criterii de diagnostic si excluderea afectiunilor asociate (tulburare tiroidiana etc.). Aceste criterii sunt:

-Perioade menstruale rare sau absente;

-Dovezi de crestere a hormonilor sexuali masculini (androgeni) prin examen fizic sau test de sange;

-Ovarele polichistice la ecografie.

Testosteron scazut (hipogonadism masculin)

Hipogonadismul masculin se refera la esecul testiculelor de a produce o concentratie normala de testosteron si/sau un numar normal de spermatozoizi. Simptomele pot include scaderea libidoului, scaderea erectiilor spontane, disfunctia erectila, numarul scazut de spermatozoizi, scaderea energiei si a motivatiei si concentrarea slaba. A consulta un endocrinolog pentru a determina dacă testosteronul scăzut există cu adevărat și cum să se trateze în siguranță și eficient este un lucru pe care pacientul trebuie sa il faca.

Glandele suprarenale

Glandele suprarenale sunt 2 glande piramidale sau semilunare. Câte una deasupra fiecărui rinichi. Ele produc hormoni steroizi critici pentru viață, cum ar fi cortizolul și aldosteronul.

Tulburările glandelor suprarenale includ niveluri anormale ale hormonilor steroizi de mai sus. Exemplele includ prea puțin cortizol (insuficiență suprarenală), prea mult cortizol (sindrom Cushing) și prea mult aldosteron (hiperaldosteronism). Scanările CT și RMN evidențiază uneori mase suprarenale accidentale. Aceste mase, denumite incidentaloame suprarenale, necesită o evaluare amănunțită de către un endocrinolog.

Hipercalcemie

Calciul este un mineral necesar vieții. Majoritatea oamenilor îl asociază cu oase, care sunt locul principal de stocare a calciului în organism. Calciul îndeplinește funcții importante dincolo de os. Hipercalcemia este un nivel crescut de calciu în sânge. Hormonul paratiroidian reglează strâns calciul din sânge. Glandele paratiroide produc hormon paratiroidian. Glandele paratiroide sunt 4 glande mici învecinate cu glanda tiroidă.

Este important să se determine mai întâi cauza unui nivel ridicat de calciu. Cauzele hipercalcemiei includ un nivel inadecvat de hormon paratiroidian, anumite tipuri de cancer, medicamente și intoxicație cu vitamina D. Tratamentul variază în funcție de cauza de bază.

Un endocrinolog va revizui istoricul medical și problemele medicale actuale, va efectua un examen fizic și va recomanda probabil analize de sânge pentru a verifica nivelurile hormonale relevante.

Parteneri