”Mutul” a vorbit dur, răspicat și bine

Iohannis vrea pace, dar nu cu Dragnea. Președintele a rostit liber, în Parlament, cel mai dur discurs pe care – într-un moment de criză uriașă – l-a rostit un președinte. El nu vrea pace, iar dacă o vrea n-o vrea cu hoții, pare a fi sensul. Îndemnul lui Dragnea, când Iohannis era pe picior de plecare din Parlament, ”hai să ne împăcăm”, nu e ceea ce vrea neamțul. Nu vrea să se împace cu Dragnea, așa cum nu cred că vrea să se împace cu Tăriceanu, ambii niște politicieni deveniți nefrecventabili pentru el. Altfel nu-mi explic de ce nu merge mai departe pe ceea ce cere strada, adică alegeri anticipate, și vrea doar plecarea celor vinovați de revolta stradală a sutelor de mii de români, proteste  mai mari chiar decât cele care l-au dat jos pe Ceaușescu.
De ce nu merge Iohannis, care a lăudat România vie și puternică, cea care s-a ridicat acum, pe mâna demonstranților până la capăt? Pentru că simte că alegerile de acum o lună și ceva trebuie respectate? Cetățenii au votat majoritar PSD, chiar dacă toată puterea s-a dus la un singur om. Apoi strada nu are încă pe cine – politic vorbind – să se sprijine. Pe cine să pună în loc, azi? Dacă mâine ar fi alegeri, PSD ar pierde zdrobitor. Cine spune că ar câștiga cu 60 la sută, se păcălește amarnic. E orb politic așa cum orbi par cei din vârful PSD, partid care și-a făcut țăndări victoria, mizând pe abilitatea de șmecher de cartier a unui singur om. Comportamentul liderilor PSD e, în continuare, aerian, dislocat din terenul solid al realității.
Nu pentru că le-a cerut Iohannis trebuie să rezolve criza, ci pentru că altfel dispar politic. E dureros pentru unii, dar PSD are obligația să-și dea jos guvernul propriu și să-și pună în loc alt guvern, tot al lui. Un GUVERN ALES DE PARTID, nu de combinagiul abil Dragnea care are păcate mult mai mari decât cele pentru care-i judecat și care pe mine nu m-au convins. PSD, partidul, conducerea lui, pare azi un șoarece cu mii de capete, speriat de mustața de pisică a liderului suprem.
Am prieteni în PSD. Oameni cu verticalitate și care, inexplicabil, au învelit în tăcere nemulțumirea lor. Guvernul care trece drept al vostru, dar e doar al lui Dragnea, trebuie înlocuit rapid cu un alt guvern. Cel mai bine ar fi să mergeți exclusiv pe un guvern social democrat în totalitate. E caraghios să-l auzi pe Tăriceanu care a intrat cu 5 la sută în Parlament, la limită, bătându-se cu cărămida în piept că în spatele lui stau ”milioane de voturi”. Treziți-l și trimiteți-l la locul lui. Voturile, obținute pe prostia și degringolada liberală, care au scârbit publicul, și pe șmecheria promisiunilor deșarte, sunt, totuși, ale voastre.
Iohannis, prin discursul de azi, i-a uluit pe toți. Pe unii i-a speriat prin curajul sinucigaș, având în vedere că-i amenințat cu suspendarea. Dar ce a spus a spus corect.