Muzeul Pietrei a fost introdus în Ghidul Muzeelor

Ghidul Muzeelor, care cuprinde toate muzeele importante ale României și colecțiile de artă deschise publicului a inclus, sub numele de cod 96135244, Muzeul Pietrei din Sângeru. Spicuim din datele cuprinse în Ghidul Muzeelor, despre cea mai mare colecție de pietre cioplite de țărani aflată la Sîngeru și deschisă publicului, gratis, de poetul Lucian Avramescu:
Denumire Muzeul Pietrei – Sângeru
Județ Prahova
Localitatea SÂNGERU
Comuna SÂNGERU
Adresa Strada Principală nr.1
Cod postal 107515
Telefon 0244.441.088; 0722 650243, 0729 312822
Fax 021.444.41.088
Adresa E-MAIL lucian.avramescu@yahoo.com

Acces Ploieşti –Valea Călugărească – Urlaţi- Sângeru (45 km); În centrul comunei Sângeru, între primărie şi poliţie, vis-a-vis de stadion şi biserică.
Program Zilnic 9:00 – 18:00
Director Lucian Avramescu
Descriere Câteva mii de pietre (peste 2000) cioplite de meşteri ţărani din satele României. Piese din piatră, multe de utilitate gospodărească, dar având şi valoare estetică, meşterul punând suflet în cioplitura lui în stâncă. Este cea mai cuprinzătoare colecţie de pietre cioplite de ţărani, realizatorul acestei colecţii, poetul Lucian Avramescu, pe care a pus-o gratis la dispoziţia publicului (intrarea este liberă), dorind să demonstreze că ţara care l-a dat pe Brâncuşi şi pe George Apostu are şi o civilizaţie a pietrei, mai puţin ştiută, nu doar o civilizaţie a lemnului. Muzeul este organizat în fostul conac din piatră, cu anexe din piatră, vechi de peste o sută de ani, care a aparţinut bunicului de tată al poetului. În săli spaţioase există expoziţii permanente sau sezoniere ale unor artişti plastici (expoziţia de portrete caricaturale ale cunoscutului grafician Marian Avramescu, care a luat peste 40 de premii internaţionale, intitulată ”Cetăţeni din satul Terra”), expoziţia de nuduri a Marianetei Apostu, fiica lui George Apostu, grafică expusă şi la Bucureşti, lucrări în ulei ale sculptorului Laurenţiu Burlacu, lucrări în bronz şi piatră ale lui George Apostu, marele nostru sculptor mort la Paris. Pentru numeroşii copii care vin cu şcolile să viziteze muzeul, am amenajat un parc de animăluţe şi păsări, cuprinzând rase diverse de porumbei, bibilici, curci, păuni, fazani, capre cameruneze, viţei, ponei, nutrii, raţe din rasa Dublu Moţata de Sângeru, în curs de omologare.
Categoria Muzeu privat
Profil general Etnografie
Profil principal Etnografie; Sculptură ţărănească în piatră