• Home
  • Știri
  • Nicoale Ciucă a primit Ordinul „Crucea Bucovinei” la Voroneţ

Nicoale Ciucă a primit Ordinul „Crucea Bucovinei” la Voroneţ

nicilae ciuca ordinul crucea bucovinei

Nicolae Ciucă a primit, la Mănăstirea Voroneț, din partea PS Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, distincție oferită de IPS Calinic.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Senatului României, gen. (r) Nicolae Ionel Ciucă, și secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, s-au aflat, vineri, la Mănăstirea Voroneț, cea mai cunoscută ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, însoțiți de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Oaspeţii au fost întâmpinați de obștea Mănăstirii Voroneț, condusă de maica stareță, stavrofora Gabriela Platon. Atât maica stareță, cât și stavrofora Elena Simionovici, preşedintă de onoare a Societăţii Scriitorilor Bucovineni și membră a Uniunii Scriitorilor din România, le-a vorbit celor prezenți despre istoria înfloritoare, dar și zbuciumată, a ctitoriei voievodale.

Potrivit romaniatv.net, PS Damaschin a arătat că distincția a fost acordată pentru susținerea arătată dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române: „Ne exprimăm bucuria și onoarea de a ne fi astăzi oaspeți. Vă transmitem bun venit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, ne rugăm lui Dumnezeu ca șederea dumneavoastră aici să fie una care să vă ajute la cele dinlăuntru, astfel încât revenind la îndatoririle dumneavoastră să aveți mai multă putere și mai multă lumină de unde decât de sus, de la Domnul, care să ne îndrepte spre cele bune. Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut, și în calitate de premier, și în calitatea pe care o veți acum, pentru toți românii. În chip deosebit vă mulțumim pentru ajutorul, susținerea pe care ați arătat-o dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române, și în chip special Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În semn de prețuire și de recunoștință avem plăcerea și onoarea de a vă oferi din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic cea mai înaltă distincție a eparhiei noastre, Crucea Bucovinei”.

Nicolae Ciucă a mulțumit pentru acest dar deosebit și a subliniat faptul că este datoria fiecăruia să se implice în susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești: „Chiar nu mă așteptam. N-am făcut altceva decât să ajut atât cât de mult am putut. Am considerat că prin ceea ce facem pentru Biserica Română nu facem nimic altceva decât să continuăm să clădim și să susținem unul din stâlpii de bază ai națiunii române. Și așa cum a prezentat maica stareță aici, tot ceea ce s-a întâmplat, de la decizia de a construi această mănăstire până astăzi, și noi ne bucurăm și ne mândrim că, iată, avem monumente unicat în lume, tot la fel cred că trebuie ca fiecare dintre noi să gândim ce lăsăm în urmă măcar spre păstrare, dacă nu spre construire pentru generațiile care vin. Vă mulțumesc încă o dată, sunt onorat!”.

Parteneri