• Home
  • Știri
  • România își va produce propriile rachete pentru sistemele Patriot

România își va produce propriile rachete pentru sistemele Patriot

Rachete patriot

Raytheon va fabrica la Electromecanica Ploieşti rachete SkyCeptor pentru sisteme PATRIOT la un preț mult mult mai mic în comparație cu cel al munițiilor de origine americană PAC-2 GEM-T și PAC-3 MSE.

Electromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor compatibile cu sistemele de rachete sol-aer PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) ale Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), potrivit adevarul.ro.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei. „Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica SA au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiţii, schimburi de tehnologie şi know-how. Totodată, demnitarul a subliniat că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă încă o dovadă a funcţionării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ţara noastră fiind profund interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în comunicat.

De precizat că sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate de România au venit cu 60 de rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter sau dronă, dar și cu 168 de rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinate luptei antirachetă. Este vorba de interceptori de ultimă generație, foarte performanți, dar și destul de costisitori. Concret, o rachetă PAC-2 GEM-T are un cost de 2,05 milioane de dolari, iar cu interceptorii PAC-3 MSE ajungem cu prețul unitar la un alt nivel, cel puțin 4,1 milioane de dolari.

Mai mult aici

Parteneri