Nicoleta Dumitrescu: T ZERO

nicoleta dumitrescu 1

Cu siguranţă, ultimele evenimente petrecute în România pot fi considerate, cu adevărat, momente istorice, un fel de T zero pe care cei care au crezut că lor li se datorează ceea ce este în aer şi pe pământ ori că în jurul lor se poate învârti totul să îl considere ca pe un fel de al 12-lea ceas. Adevărul este că prezenţa masivă la vot pe data de 26 mai, surpriza partidelor care au luat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare, chiar dacă rezultatele nu sunt cele finale, implicit verdictul neaşteptat de care a avut parte liderul PSD, au făcut ca de duminică încoace România să arate cu totul alfel.

Rămâne de văzut cum va arăta ţara şi de acum încolo, având în vedere că, odată cu exprimarea opţiunilor electorale, cei care au mers la secţiile de votare parcă ar fi strecurat în urnă, odată cu buletinul de vot, şi dorinţa de a vedea în jurul lor nu schimbarea fluturată vremelnic de politicienii şi candidaţii partidelor, aşa cum s-a întâmplat şi în campania electorală, ci în primul rând normalitate.
Numai că normalitatea la care tot tânjesc românii stă acum, din păcate, tot la mâna politicienilor, chit că unii se declară novici în domeniul politicii. Tocmai de aceea, dacă tot s-a văzut că românii le-au taxat, prin votul din 26 mai, pe unele partide, arătându-şi nu doar simpatia, ci încrederea că “noul val” de politicieni poate fi din alt aluat decât cei pe care i-au tot văzut pe la televizor, săturându-se de imaginea lor, atunci, de-acum încolo, mingea este exact pe terenul lor!
Problema este dacă aceştia vor vrea să joace şi corect, având în vedere faptul că, dând timpul în urmă, de fiecare dată când s-au văzut cu sacii cu cele mai multe voturi suiţi în căruţe, partidele şi membrii lor dădeau pe afară– declarativ – de corectitudine, muncă în folosul ţării şi al poporului! Ulterior însă, pe nevăzute, schimbau macazul, ajungându-se în situaţia în care, la un moment dat, mişcările erau aşa de aranjate încât nimeni nu mai făcea un pas fără ca X să aprobe.
Prin urmare, cum, de regulă – iar asta s-a văzut inclusiv acum două zile – istoria se repetă, cei care şi-au asumat, deja, schimbările survenite, mai ales în politică, ar trebui să înveţe din propriile greşeli dar, mai ales, din greşelile altora. Iar ceea ce ar trebui să reţină cei care deja îşi fac sau refac calculele, mai ales cele care ţin de butoanele puterii, sunt următoarele: nimeni nu este veşnic, mai ales când e vorba despre funcţii publice; politica te poate ridica, dar te şi poate scoate de pe marile scene, inclusiv pe uşa din spate; odată şi odată, când îţi este lumea mai dragă, totul se plăteşte; nu poţi să conduci prin forţă, minciună, ură şi incorectitudine; anumite funcţii nu sunt menite doar pentru cei care, o dată la patru ani, se declară fani – trup şi suflet, unui anumit partid şi lista poate continua.
În concluzie, dacă tot se spune că România trăieşte momente istorice, atunci aceste zile ar trebui să fie considerate cu adevărat momentul T zero, cel în care românii să înceapă să trăiască în primul rând într-o ţară normală. Pentru că, dacă totul se desfăşoară firesc, atunci restul vine de la sine!

Ziarul Prahova.ro

Parteneri