Noua lege a CSM, adoptată de Camera Deputaților
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de prim for, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, una din cele trei legi ale Justiției. Ultimul cuvânt pe actul normativ îl are Senatul.
Proiectul de lege a trecut cu 191 de voturi pentru și 83 „împotrivă”. Față de forma trimisă de Guvern, au fost aduse mai multe modificări. De exemplu, un membru al CSM poate fi ales dintre magistrați dacă are o vechime minimă de șapte ani în funcție și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani, cu „excepția situației în care a intervenit radierea sancțiunii”, detaliu adăugat la Comisia specială pentru legile Justiției, notează adevarul.ro.
Membrii CSM din rândul societății civile pot avea vechime din zece ani și nu mai e condiția restrictivă de a fi din „domeniul dreptului”, ci pot să fi avut o „profesie juridică” sau să fi muncit în învățământul juridic superior cel puțin zece ani. În cazul în care e vacantat un loc în CSM, alegerile trebuie făcute în termen de 30 de zile de la vacantare, în prezent nefiind niciun termen indicat.
De asemenea, o altă prevedere este că atribuțiile membrilor CSM sunt stabilite în maximum 60 de zile de la constituire, nu 15 ca în prezent. Funcționarii publici din CSM și Inspecția judiciară vor fi asimilați ca rang și salarizare cu funcționarii publici parlamentari, adică inclusiv sporurile primite de angajații Parlamentului vor fi și pentru cei dintâi. Nu în ultimul rând, abaterea disciplinară a magistraților se prescrie la patru ani de la data săvârșirii ei, nu la doi ani.
Mai mult aici