AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Noua recalculare a pensiilor aduce creșteri pentru români

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat noi detalii despre majorarea pensiilor. Pensionarii au început să depună documentele pentru cea de-a doua recalculare, cunoscută ca „mica recalculare”, care include sporuri cu caracter nepermanent, o prevedere nouă în legislația pensiilor.

Conform explicațiilor lui Baciu, dosarele au fost identificate, iar seniorii au depus deja adeverințele necesare. Autoritățile au la dispoziție șase luni pentru a lua în calcul aceste documente. „Este o noutate a acestei legi a pensiilor. Legea nu prevedea anterior includerea sporurilor nepermanente în baza de calcul a pensiilor”, a spus Baciu.

Până în februarie 2025, toți pensionarii în plată la 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare pentru a reflecta aceste sporuri. Baciu a subliniat că pensionarii nu trebuie să facă nimic suplimentar, recalcularea fiind automatizată prin lege. „Aici se va vedea o creștere a pensiilor pentru cei care au avut aceste sporuri nepermanente, cum ar fi acordul global sau ore suplimentare”, a explicat el.

Întrebat despre cuantumul exact al creșterii, Baciu a precizat că pentru sporurile permanente se vor observa creșteri semnificative, dar pentru altele, cum ar fi al 13-lea salariu, creșterile vor fi mai mici, de câțiva zeci de lei. Aceasta se datorează faptului că sporurile nepermanente nu au fost plătite lunar.

O altă schimbare semnificativă este ridicarea plafonului de impozitare pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, în urma unei modificări a Codului Fiscal. Astfel, peste trei milioane de pensionari vor beneficia de această scutire de impozit, aplicabilă pentru pensiile sub 3.000 de lei. Pentru sumele care depășesc acest prag, se va aplica un impozit de 10% doar pe diferență.

Daniel Baciu a fost întrebat și despre procentul final de majorare a pensiilor. El a precizat că acest procent nu este încă stabilit, deoarece datele oficiale de la INS nu au sosit, dar o estimare indică o creștere de aproximativ 12% a punctului de pensie.

În final, șeful CNPP a subliniat că această majorare se aplică tuturor pensionarilor în plată, având în vedere numărul total de puncte de pensie al fiecărui beneficiar, ce va fi înmulțit cu noua valoare a punctului de referință ajustat.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!